Hemma från Centralafrikanska republiken

Den 31 januari begav sig ett team av svenska soldater, officerare och specialistofficerare från Amfibieregementet och Ledningsregementet till den EU-ledda utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken. I dag var de åter igen hemma och ficka återse nära och kära. Dessutom fick de ta emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser.

Soldaterna och officerarna tar emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser från ställföreträdande chefen för Amfibieregementet, överstelöjtnant Anders Bohman.
Soldaterna och officerarna tar emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser från ställföreträdande chefen för Amfibieregementet, överstelöjtnant Anders Bohman.
Soldaterna och officerarna tar emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser från ställföreträdande chefen för Amfibieregementet, överstelöjtnant Anders Bohman. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
För de flesta soldaterna, officerarna och specialistofficerarna väntar nu välbehövlig semester.
För de flesta soldaterna, officerarna och specialistofficerarna väntar nu välbehövlig semester. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Förbandet bestod av personal från både Amfibieregementet och Ledningsregementet.
Förbandet bestod av personal från både Amfibieregementet och Ledningsregementet. Foto: Vincent Tritz/Franska försvarsmakten
Trötta och slitna men med ett gott humör landade soldaterna och officerarna på Arlanda den 2 augusti.
"Det är jätteskönt att komma hem. Hemkomstverksamheten har fungerat bra", sa kapten Peyman Sasan.
Trötta och slitna men med ett gott humör landade soldaterna och officerarna på Arlanda den 2 augusti. "Det är jätteskönt att komma hem. Hemkomstverksamheten har fungerat bra", sa kapten Peyman Sasan. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

De var sju soldater, officerare och specialistofficerare från Amfibieregementet och Ledningsregementet som stod på gräsmattan till Berga slott. Där fick de ta emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Strax innan hyllade ställföreträdande chefen för Amfibieregementet, överstelöjtnant Anders Bohman såväl personal som anhöriga för den genomförda insatsen. Kapten Peyman Sasan var ställföreträdande chef för den svenska kontingenten och en av dem som fick ta emot sin medalj.

– Det bästa med insatsen har varit att åka med personal från samma förband. På så vis har vi en gemensam syn på hur saker ska göras och vi litar på varandra, säger Peyman.

Det är Peyman Sasans tredje internationella insats. Han har jobbat med utbildning och mentorskap tidigare.
Det är Peyman Sasans tredje internationella insats. Han har jobbat med utbildning och mentorskap tidigare. Foto: Vincent Tritz/Franska försvarsmakten

Det övergripande målet med insatsen, som också går under namnet EUTM RCA är att bistå Centralafrikanska republiken genom stöd till den pågående reformen av försvars- och säkerhetssektorn. Insatsen ska ge strategisk rådgivning till landets försvarsministerium, militära styrkor samt till de väpnade styrkorna. EUTM RCA förväntas uppgå till cirka 170 personer och inleddes den 16 juli 2016. Bidragets huvuduppgift är utbildning och omfattar planering, genomförande och uppföljning av en infanteribataljon, "Bataillon de Infanterie Territorial". En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men svenskarna lägger också fokus läggs också på att utbilda på plutonsnivå. Där omfattar utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst.

– Vårt bidrag till insatsen har utbildat två infanteribataljoner! Vi hann vara med på den första bataljonens gemensamma övning och det var den första som landet har haft på närmare tio år, säger Peyman.

Insatsen har förflutit väl och det svenska bidraget har varit uppskattat av såväl soldater och officerare från Centralafrikanska republiken som andra truppbidragande länder. Men nog är det skönt för många att komma hem. Ta bara klimatet i Centralafrikanska republiken som exempel. Med 40°C i skuggan och en luftfuktighet uppemot 100 % kommer uniformen vara lika fuktig på morgonen som när du hängde upp den kvällen innan. Och även om mat och husrum fungerat bra under insatsen är det en fråga som de flesta svenskar i internationell insats är vana att svara på: vad har du saknat mest?

– Ha ha… jag har nog saknat de vanliga sakerna. Svensk mat så klart… Men nu har det ju hunnit bli sommar och den svenska våren har jag ju saknat. Nu ska jag och min sambo ut i skärgården i en vecka och ta igen lite tid, säger Peyman.