Välkommen till F 21 och Försvarsmaktens huvudflygdag

Hej, mitt namn är Carl-Johan Edström och jag är flottiljchef på Norrbottens flygflottilj, F 21. I egenskap av chef vill jag hälsa er, ni som läser detta, varmt välkomna till vår flottilj den 26 augusti.

Försvarsmaktens huvudflygdag anordnas årligen, men på olika verksamhetsorter. Senast huvudflygdagen arrangerades i Luleå, år 2011, var drygt 40 000 på plats. Jag är helt övertygad om att vi kommer att komma upp i liknande siffror i år.

Hela poängen med huvudflygdagen är att bjuda in just er, gammal som ung, till att ta del av vår verksamhet. För det är just för er vår verksamhet finns.

Övning ACE 17, Norrbottens flygflottilj F 21. Porträtt på Chefen Norrbottens flygflottilj Carl-Johan Edström. Portrait of Colonel Carl-Johan Edström, CO Norrbotten Wing
Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Tillsammans med övriga förband i Försvarsmakten försvarar vi Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer. De uppgifter vi ställs inför löser F 21:s krigsförband gemensamt genom att leverera följande luftoperativa förmågor;

• Kontroll av det svenska luftrummet.
• Bekämpning av mark- och sjömål.
• Underrättelseinhämtning.
• Undsättningsoperationer
• Luftburen transport
• Stöd till övriga stridskrafter, totalförsvaret och samhället i övrigt.

Försvarsmakten och F 21:s uppgift är tydlig, men ändå så komplex. Och det är bara vi i vårt avlånga land, ingen annan, som klarar av den.

Det kanske låter skrytsamt, men jag pratar inte bara om oss som i dag jobbar i Försvarsmakten. Jag pratar om alla som någon gång varit en del av vårt kollektiv, på ett eller annat sätt. Vare sig det är via värnplikt, frivilligorganisationer eller något annat. Jag pratar kanske om dig, din mamma eller din farbror.

Tidigare i år fattade våra folkvalda politiker beslutet – värnplikten väcks åter till liv. Därför är den här typen av dagar kanske extra viktig för dig som är ung och kommer beröras av beslutet.

Du kommer få möjligheten att samla lite kött på benen, och få en inblick i alla de valmöjligheter och yrken som finns inom Försvarsmakten. Du kommer att få bekanta dig med vår verksamhet, men även med våra kollegors verksamheter i Boden, Arvidsjaur och Umeå.

Du kommer även få se flera flyguppvisningar från extremt duktiga piloter. Något jag som flygvapenofficer givetvis ser lite extra fram emot.

Huvudflygdagen är bara en del av det arbete vi bedriver för att göra Försvarsmakten mer öppen och förankrad i det vi faktiskt ska försvara – er, det svenska folket.

Varmt välkomna till Försvarsmaktens huvudflygdag.

Carl-Johan Edström

Karta