Överlämningsceremoni i Mali

Under lördagen genomfördes en ceremoni på svenska Camp Nobel i Timbuktu under vilken befälet för Mali-styrkan lämnades över från Södra skånska regementet, P 7, till Norrbottens regemente, I 19. Teddy Larsson, från Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur, leder nu det svenska underrättelseförbandet som verkar under FN-flagg i Mali.
– Det är en delikat uppgift som vi har att lösa i en miljö som är mycket krävande, men det känns väldigt skönt att nu få ta befälet och börja jobba på riktigt, säger Teddy Larsson.

På grund av den extrema värmen i Timbuktu genomfördes ceremonin sent på lördagskvällen. Foto: Pelle Vamstad/Försvarsmakten
Två namnteckningar och sedan var skiftet av chef avklarat. Foto: Pelle Vamstad/Försvarsmakten
Teddy Larsson tackar Mali05 för en mycket gedigen insats. Foto: Pelle Vamstad/Försvarsmakten
Mali06 är ett underrättelseförband som nu tjänstgör under FN-flagg. Foto: Pelle Vamstad

Förbandet Teddy Larsson leder i Mali sätts upp av I 19 och bemannas framför allt av personal från Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Därutöver bidrar ett flertal andra svenska förband med en rad specialkompetenser som krävs för att den nuvarande Mali-styrkan, Mali06, ska kunna lösa sina uppgifter.

– Jag är väl medveten om de utmaningar som ligger framför oss men jag är samtidigt fylld av tillförsikt eftersom förbandet jag nu leder har både förmågan och viljan att göra sitt yttersta för att nyttan vi framgent kommer att leverera till FN ska bli så stor som det bara är möjligt.

Under de senaste veckorna har det tidigare förbandet, Mali 05 från P7, hjälpt sina efterträdare att komma på plats och överfört sina kunskaper och erfarenheter av att verka under FN-flagg i Mali.

– All heder till Mali 05 och P7, de har gjort ett strålande arbete under sin tid här i Mali. Och överlämningen till mitt förband har varit ett skolboksexempel på hur det ska gå till; välbalanserat, strukturerat och professionellt, med andra ord en klockren överlämning och en mycket bra start för oss, säger Teddy Larsson.

Sveriges bidrag till FN-insatsen i Mali består främst av en ISR Task Force, den engelska förkortningen ISR står för intelligence, surveillance och reconnaissance, det vill säga underrättelse, övervakning och spaning. En task force är ett förband som är tillfälligt sammansatt för att lösa en specifik och avgränsad uppgift.

Huvudelen av den svenska personalen är förlagd på den svenska basen Camp Nobel i Timbuktu och en handfull soldater och officerare är stationerade i huvudstaden Bamako.

FN:s mission i Mali går under namnet Minusma och den svenska styrkan i landet lyder operationellt under FN och stöds från Sverige.