Jägarbataljonen levererar på öjn

I drygt nio veckor har en pluton ur Arméns jägarbataljon från Arvidsjaur funnits på plats på Gotland för att tillsammans med enheter från Luftvärnsregementet, LV 6, visa närvaro på Gotland i väntan på att det permanenta förbandet stridsgrupp Gotland är redo att ta över uppgiften.
– Vi genomför utbildning enligt plan. Skillnaden är att vi nu är 90 mil hemifrån och i en lite annan miljö än den vi är vana vid hemifrån, men det är inget problem för oss, vi ska kunna verka oavsett om det är 50 grader varmt eller 40 grader kallt, säger major Johan Althén, chef för första jägarskvadronen.

På post någonstans i de snåriga Gotländska skogarna Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Från den dolda observationsplatsen har jägarsoldaterna full koll på fältet de ska bevaka. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jägarsoldater tar sig uppför de branta stränderna. Foto: Johan Althén/Försvarsmakten
Chefen för Arméns jägarbataljon, överstelöjtnant Mattias Holmqvist besökte styrkan på ön. "Det vi övar nu är en del av de uppgifter vi ska kunna lösa, oavsett geografisk plats eller årstid. Och av det jag har sett hittills och fått höra om verksamheten här på ön kan jag inte vara annat än väldigt tillfreds med vad vi åstadkommit. Jag upplever även soldaterna som väldigt positiva och jag är mycket nöjd med den nivå de har nått, bara under de veckor vi varit här nere." Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Drygt tre meter från en grusväg ligger jägarsoldaterna väl dolda på sin observationsplats. "Vet man inte om den så märker man den aldrig. Vi har haft folk som gått förbi med hundar och ridit förbi med hästar och ingen, inte ens djuren, har reagerat och det är ju lite kul" viskar Rickard Adamsson Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jägarförstärkningssoldat på ledningsplatsen Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jägarförstärkningsgruppchefen Albin Kjellberg får tips och feedback från kapten Martin Erks. Albin är en av de nya soldaterna och han är väldigt nöjd att ha valt att arbeta vid jägarbataljonen. "Det är ett riktigt roligt jobb där man utvecklas varenda dag. Istället för att sitta inne på ett kontor får man sitta här ute i skogen och ha det mysigt. I alla fall när det är så här fint väder." säger han och ler Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jägarsoldat någonstans på öjn Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Chefen för jägarbataljonens styrka på ön, kapten Martin Erks och chefen för första jägarskvadronen, major Johan Althén i samtal. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Chef för jägarbataljonens styrka på ön är kapten Martin Erks, till vardags plutonchef på Bergsplutonen. Idag håller han och några andra av befälen på att lasta ett stort antal sexhjulingar på lastbilar för vidare transport hem till Arvidsjaur..
– Sexhjulingarna har använts vid soldaternas fordonsutbildning och det har blivit många mil runt om på ön. Tyvärr är terrängen lite för snäll här så vi behöver komplettera utbildningen hemma under lite tuffare förhållanden, säger Martin Erks.

Utöver förarutbildningen har man även hunnit med att genomföra flertalet andra utbildningsmoment.
– Vi har genomfört olika typer av skjutningar med kompetensprov, eldobservatörs-, sambands- och sjukvårdsutbildning. Dessutom har vi passat på att genomföra testerna för Försvarsmaktens fyskrav, säger han.

Hög nivå på soldaterna

Flertalet av soldaterna i plutonen avslutade sin grundutbildning vecka 12 och idag arbetar de som jägar- och jägarförstärkningssoldater vid första jägarskvadronen. Av de 34 som avslutade sin utbildning under vecka 12 har 33 fortsatt i Försvarsmakten. 29 av dem valde att fortsätta vid jägarbataljonen.
Och Martin Erks är nöjd med soldaternas prestationer under gotlandsvistelsen.
– Det har gått förbaskat bra trots att det är så många nya. De här soldaterna håller en väldigt hög och jämn nivå, mycket beroende på att vi fått ett väldigt bra soldatmaterial att arbeta med.

De har varit ett antal dagar på ön för att sedan turas om att åka hem för att ladda batterierna under några dagars ledighet. 
- Det känns riktigt kul att få vara här och uppleva en ny miljö, ny terräng och nya kartor. Sen har vi ju haft väldigt tur med vädret och det är ju inte helt fel, säger Albin Kjellgren chef för jägarförstärkningsgruppen.

Styrkechefen Martin Erks är inne på samma spår.
– Jag tror de flesta, både soldater och befäl, tycker att det är kul med ett miljöombyte, att få lämna Arvidsjaur ett tag och få se sig om och arbeta i ny terräng på en så vacker plats.

Slutövning på öjn

Under de sex sista dagarna genomförde plutonen sin slutövning för att kontrollera utbildningsstatusen. I övningsscenariot befinner sig Sverige i ett så kallat skymningsläge där viss sabotageverksamhet har skett mot militära anläggningar och infrastruktur varpå högre ledningen beslutade sig för att agera. Jägarna fick order om att upprätta en ledningsplats ute i terrängen samt bedriva spaning mot, för fienden intressanta luftlandsättningsplatser.

Jägarförstärkningssoldater fixar ledningen

Första besöket under övningen blir på ledningsplatsen ute på Tofta skjutfält. När vi hittar platsen söker Martin Erks kontakt med den väl dolda vaktposten och inne på ledningsplatsen dokumenterar han bland annat maskeringen av fordon utrustning med mobiltelefonens kamera för att kunna använda det vid utvärderingen efter övningen. I ledningstältet träffar vi jägarförstärkningsgruppchefen Albin Kjellberg som får tips och feedback från Martin Erks. Albin är en av de nya soldaterna och han är väldigt nöjd att ha valt att arbeta vid jägarbataljonen.
Det är ett riktigt roligt jobb där man utvecklas varenda dag. Istället för att sitta inne på ett kontor får man sitta här ute i skogen och ha det mysigt. I alla fall när det är så här fint väder, säger han och ler.

Att det kryper omkring pyttesmå fiender i form av fästingar överallt ser han inte som något större problem.
– Då är det betydligt mycket värre med myggen hemma i Arvidsjaur.

Väl dolda jägare

Vid kanten av ett fält har en av jägargrupperna upprättat en observationsplats, o-plats, i de täta snåren och trots att det är mitt på dagen och att den bara ligger tre meter från en grusväg är det oerhört svårt att se den från vägen.
– Vet man inte att den är där så märker man den aldrig. Vi har haft folk som gått förbi med hundar och ridit förbi med hästar och ingen, inte ens djuren, har reagerat och det är ju lite kul, viskar Rickard Adamsson, även han en av de nya soldaterna på plutonen.

O-platsen byggdes i skydd av mörkret efter en längre förflyttning till fots. När ljuset återvände har soldaterna tagit ut punkter i terrängen för att snabbt kunna leda in eld från artilleri eller flyg.
– Ingen o-plats är ju den andra lik. Den här blev ganska bra och bekväm i och med att vi fick upp tältet på kortade tältpinnar. Ibland är det bara att lägga sig under en gran och maskera det så gott det går, viskar Rickard.

Bataljonschefen på plats

Under slutövningen besökte chefen för jägarbataljonen, överstelöjtnant Mattias Holmqvist verksamheten för att träffa både soldater och befäl.
– Det vi övar nu är en del av de uppgifter vi ska kunna lösa, oavsett geografisk plats eller årstid. Och av det jag har sett hittills och fått höra om verksamheten här på ön kan jag inte vara annat än väldigt tillfreds med vad vi åstadkommit. Jag upplever även soldaterna som väldigt positiva och jag är mycket nöjd med den nivå de har nått, bara under de veckor vi varit här nere. De har en bra attityd och löser sina uppgifter på ett professionellt sätt. Sen vill jag också nämna samarbetet med Luftvärnsregementet och skjutfältspersonalen som båda har underlättat vårt arbete här nere, säger Mattias Holmqvist.

Många järn i elden

Trots att jägarbataljonen är ett relativt litet förband har man verksamheter igång på olika platser, både i och utanför Sverige.
– Dels bemannar vi internationella uppdrag i form av Mali 06 och parallellt är vi här på ön samt utbildar en ny kull jägar- och jägarförstärkningssoldater hemma i Arvidsjaur. I höst ska vi dessutom tillbaka hit genomföra Försvarsmaktsövningen Aurora 17. Som chef kan man inte vara annat än stolt och nöjd över hur vi sköter våra uppdrag. Soldater och befäl ur Jägarbataljonen levererar var de än verkar, avslutar Mattias Holmqvist.

 

förstärkning sökes

Jägarbataljonen i Arvidsjaur är i behov av fler jägar- och jägarförstärkningssoldater. Är det något för dig? Nästa utbildningsperiod startar i juni 2018. Registrera dig på "Mitt Försvarsmakten" redan idag för att få mer information!