Främmande fåglar över Arvidsjaur

Under några år har det pågått ett europeiskt samarbete kring en utbildning i att flyga helikopter i avancerade hotmiljöer. Kursen som heter Helicopter Tactic Instructors Course (HTIC) är en avancerad kurs för besättningsinstruktörer och är på sju veckor, den börjar hos brittiska flygvapnet med att besättningarna läser teori och flyger i simulatorer. Efter halva tiden flyttar kursen till Sverige och deltagarna tar med ”sina egna” helikoptrar. För andra året i rad används Arvidsjaur flygplats som bas. Svenska Jas 39 Gripen och spaningsflygplanet ASC 890 startar och landar däremot på Kallax i Luleå.

Den minsta helikoptern är en OH58 Kiowa från Österrike. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten.

Även om Arvidsjaur används som hemmabas kommer övningsmoment att ske inom Storuman och Sorsele kommuner där under kortare perioder Gargnäs och Storumans flygfält används.

Övningen börjar 10 september men de första dagarna handlar i stort om att deltagande besättningar ska lära känna området man flyger i. Om första veckan blir lugn kommer de följande två att bli mer hektiska, från 17 september till 28 september, med en nertrappning sista dagen. Flygningar kommer inte att ske under helgerna och inte heller nattetid efter klockan 17.30. Det kommer att ske lågflygningar med helikopter då en del av övningsmomenten handlar om att kunna undvika att bli attackerade av stridsflyg. Samverkan flygplan – helikoptrar kommer också att övas. Andra moment är att undvika hot från marken, där mindre delar av arméns jägarbataljon agerar markförband.

Totalt deltar ett hundratal personer i övningen. Fyra olika helikoptrar ingår; från Sverige, Norge och Österrike. Dessutom två brittiska Hawk flygplan, mindre jetflygplan, som också är stationerade i Arvidsjaur.