Efterlängtad hemkomst

På bussresan från flygplatsen var det tyst. Många sov, andra kollade i sina mobiltelefoner som nu hade täckning medan vissa bara tittade ut för att beskåda den efterlängtade naturen. För bara några timmar bestod utsikten enbart av sand.

Glada miner när familjer återförenades. Foto: Tim Gustafson/Försvarsmakten
Förbandet och fanvakten uppställda redo för medaljceremoni. Foto: Tim Gustafson/Försvarsmakten
Amiral Jan Thörnqvist medaljerar personalen ur förbandet. Foto: Tim Gustafson/Försvarsmakten
Nyblivna och stolta medaljörer. Foto: Jan Bohman/Försvarsmakten
Försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Foto: Tim Gustafson/Försvarsmakten
Glada återseenden. Foto: Tim Gustafson/Försvarsmakten
I samband med ceremonin passade en officer på att fria. Inte ett öga var torrt. Foto: Jan Bohman/Försvarsmakten
Invidzonen (anhörigstöd) delade också ut medalj till de så kallade hemmahjältarna. Foto: Tim Gustafson/Försvarsmakten
Dagen bjöd på många kära återseenden och kramar. Foto: Tim Gustafson/Försvarsmakten
Hemvärnets musikkår från Ystad stod för musiken under ceremonin. Foto: Tim Gustafson/Försvarsmakten

Efter en lång flygresa med någon timmes sömn här och där landade äntligen de sista soldaterna och officerare på svensk mark. Sömndruckna tog de sig ut från planet en efter en. Från den brännande ökenhettan kom de till den svenska sommaren som bjöd på mulet och svalt sommarväder. Något många har längtat efter.

Alla hemma

Efter ett halvår i Mali är äntligen hela styrkan ur Mali 05 åter på svensk mark. De senaste dagarna har soldaterna och officerarna deltagit i hemkomstverksamhet bestående av hemkomstsamtal och hälsoundersökningar. Veckan avslutades med medaljceremoni, där soldater och befäl tilldelades Försvarsmaktens medalj för internationella insatser.

- Jag vill framföra ett stort tack för stora insatser och varmt välkommen hem till våra anställda soldater och till de anhöriga som vi kallar hemmahjältarna, det är alltid skönt att räkna in alla igen efter missionen, säger regementschef Stefan Smedman.

Södra skånska regementet, P 7, ansvarade för både Mali 04 och 05. I början av juni lämnade Mali 05 över ansvaret till I 19 Boden. Nu får styrkan en efterlängtad semester och tid att umgås med sina anhöriga. Men det är inte bara familj och vänner som har varit efterlängtade. Friheten att gå promenader, välja mat själv och bara slappna av är något som nu ges möjlighet till. Samtidigt kommer kollegorna vara saknade, ens tillfälliga familj som man har upplevt så mycket med. Minnen man alltid kommer bära med sig.

Tid för reflektion

- Nu är det dags för alla parter att reflektera, och använda de nyvunna erfarenheterna på bästa sätt, fortsätter Smedman. Men närmast önskar vi en trevlig sommar och hoppas på en välförtjänt vila med familjerna. Vi ses på Revingehed igen efter sommarsemestern, avslutar regementschefen.