Blivande kompanichefer inom armén

I närmare ett halvår har de varit elever vid Markstridsskolan. De har diskuterat taktik, de har läst och tränat på att använda militärengelska, skrivit uppsatser, och övat på att planera, ge, ta och bryta ner en order. För att bara nämna några saker. In kom de som löjtnanter, ut går de redo för ytterligare en stjärna på bröstet. Med sig har de en god grund att bygga en vidare karriär på. Årets kompanichefskurs är nu avslutad.

Uppställda i klassrum.
Nöjda elever som avslutat årets kompanichefskurs vid Markstridsskolan. Foto: Caroline Segerdahl/Försarsmakten
Befordran till kapten. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten

Sedan ett antal år tillbaka har Markstridsskolans kompanichefskurs genomförts i samarbete med Norge, där de båda länderna har delat på ansvaret. Vartannat år kommer norska elever till Sverige och genomför kursen här, och vartannat år görs det på motsatt sätt. I år har kursen, som är den sista i sin nuvarande form, gått av stapeln i Norge. Åtta elever från Sverige åkte och de stod i slutet på förra veckan återien uppställda i Markstridsskolans lokaler för att ta emot kursintyg, applåder och gatulationer från sina kollegor från hemmaförbanden som kommit för att vara med vid avslutningen.

— Det här har varit en mycket nyttig och välbehövlig kurs för mig, säger Victor Boström från Arméns jägarbataljon som varit en av eleverna. Innan jag kom hit så tänkte jag nog att  det var lite onödigt att läsa de här ämnena igen, men allt efersom kursen pågick så insåg jag hur bra det faktiskt var. Jag har fått insikt i andra förbanstyper som jag inte tidigare har jobbat med. Det här har varit ett väldigt bra sätt att vidga vyerna och skaffa en större förståelse än jag hade innan.

Repetition och vidareutveckling

Kompanichefskursen är en yrkes- och befattningsutbildning, som man läser för att kunna ta steget upp och bli chef på en högre nivå än tidigare. Innan eleverna startade den gick de den så kallade OF 2 utbildningen, också den vid Markstridsskolan. Efter genomförd OF 2 har man antingen kunnat läsa just kompanichefskursen, alternativt bataljonsstabsmedlemskursen, beroende på vilken inriktning man är tänkt att ta när man kommer tillbaka hem till sitt förband.

— Det är ett stort kliv att gå från löjtnant till kapten och därmed också kunna gå upp som chef i större sammanhang och i en mer komplex struktur. Det krävs ändå en viss mognadsgrad och under hela den här våren har vi fått förmånen att reflektera en del över hur vi vill vara som chefer och ledare, säger Victor Boström. Både OF 2 och sedan kompanichefskursen har varit väldigt bra repetition av det jag läste på Militärhögskolan Karlberg, men också en vidareutveckling av det som jag kommer ha stor nytta av framöver.

Efter att ha gått OF2 samt kompanichefskursen är nu eleverna rustade för att ta nästa steg i karriären. De är nu redo att få ytterligare en stjärna, att befordras till kaptener och för att återända hem till sina väntande arbetsplatser som en del av arméns framtid. Med sig på vägen fick de uppmuntrande ord och visdomar från sina äldre kollegor, som alla var rörande överens om att tiden de spenderat som kompanichef var både det mest utmanande och det roligaste de gjort.

Det här var den sista omgången av kompanichefskursen i sin nuvarande form. Från och med i höst så kommer alla som ska gå den nivåhöjande utbildningen mot kapten att gå både kompanichefskursen samt bataljonsstabsmedlemskursen, samt en gemensam del, inom ramen för den utbildning som går under namnet Taktisk kurs Armé.