Svenska Malistyrkan fick besök från riksdagen

I början av veckan tog den svenska Malistyrkan emot besök från riksdagen, nämligen delar av utrikes- och försvarsutskotten, för att kunna visa vår verklighet i randen av södra Sahara. Utöver föredragningar fick politikerna även följa med på en patrull med spaningskompaniet.

I över 40 grader i skuggan välkomnas besöket. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Flygplanet har precis landat på flygplatsen i Timbuktu. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
CO gör honnör till konteramiral Jonas Haggren som deltog under besöket. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Politikerna som deltog från vänster: Kalle Olsson (S), Alexandra Völker (S), Lena Asplund (M), Karin Enström (M), Birgitta Ohlsson (L) och Kenneth G Forslund (S). Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Karin Enström före detta försvarsminister, numera vice ordförande i utrikesutskottet deltog under besöket. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Förevisning av S/UAV (Small Unmanned Aerial Vehicle). Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Galtar som framrycker i terrängen. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Planet taxade in på flygplatsen samtidigt som soldaterna stod utspridda för bevakning.  När planet hade stannat och ljudet från motorerna nästan avtagit klev besökarna ut till den varma förmiddagen i Timbuktu. Efter ett kort mottagande från kontingentschefen gick transporten in till svenskarnas Camp Nobel. 

Delar från utrikes- och försvarsutskottet besökte Mali i syfte att samla in underlag och få en inblick i Sveriges delaktighet i Mali.
−  Utskotten brukar göra ett antal besök av insatserna, som exempelvis Afghanistan och Mali. Vi brukar göra det i mindre grupper och på olika platser, varav Mali är en av dem. Det är första gången som riksdagens ledamöter
 kan besöka landet. Totalt har alla av oss i utskottet åkt någonstans under vår mandatperiod, säger Kenneth G Forslund (S), ordförande i utrikesutskottet.

Innan deras vistelse i Timbuktu besökte gruppen bland annat Malistyrkans Nationella Stödenhet (NSE) och svenska ambassaden.
−  Vi har träffat EUTM (European Union Training Mission in Mali) och svenska ambassaden för att få en bild av deras arbete. Några av oss fick även veta mer om de svenska biståndsarbetena i Mali, säger Kenneth.

Följde med på patrull

Väl på Camp Nobel var deras dag fullspäckad, föredrag om styrkan och dess uppgifter, besök av TUAV (Tactical Unmanned Aerial Vehicle) och den svenska sjukvårdsresursen. Förutom att besöka campen och dess personal fick deltagarna från utskotten även följa med ut på en patrull.
−  Det är väldigt intressant att komma med ut på en patrull, att kunna se metoder och invånarnas positiva reaktioner. Under transporten pratade jag med soldaterna i bilen. Det känns bra att kunna prata om frågor som vi har pratat om i Riksdagen. Svenskarna i Mali är otroligt engagerade och vältränade för uppgiften. De tar uppgiften väldigt seriöst, säger Kenneth.

Efter två intensiva dagar lämnade besökarna Camp Nobel.
−  Det bästa med dagen var att få följa med ut, att få vara med och faktiskt se hur det går till trots att det bara var en kortare patrull. Vi hälsade på lokalbefolkningen som var positiva att vi var där, avslutade Kenneth.