Nya förmågor på Gotland

Luftvärnet och Arméns jägarbataljon har avlöst P 4 och Livgardet

Försvarsmakten fortsätter att visa närvaro på Gotland men nu med en helt annan typ av förmåga än tidigare; luftvärn. Dessutom är en styrka ur Arméns jägarbataljon från Arvidsjaur på plats.

Luftvärnets enheter var snabbt utgrupperade och operativa på ön. Här skytt och målobservatör vid sin robot 70-enhet någonstans vid den gotska kusten. Foto: Carl M Sjöstrand
En nöjd 1:e sergeant har färdig-grupperat en av sina lavetter med de större Hawk-robotarna, rb 97, på ett annat ställe vid kusten på Gotland. Foto: Carl M Sjöstrand
En patrull ur Gotlands hemvärn passerar framför en av luftvärnets mobila radarstationer; UndE 23. Foto: Carl M Sjöstrand
En av Luftvärnets radarenheter UndE 23 på Tofta skjutfält. Radarn har kapacitet att inte bara upptäcka normalstora flygplan utan även mindre objekt som små drönare eller artillerigranater. UndE 23 (Underrättelseenhet 23), eller Giraffe AMB som den heter internationellt, är en av världens bästa 3D-radar, utvecklad i Sverige. Foto: Carl M Sjöstrand
100-talet fordon, allt från lätta personbilar till tunga terränggående lastbilar med container och släpfordon, lastades av från ett stort RoRo-fartyg en solig men kylig aprildag. Foto: Carl M Sjöstrand
Plutonchefen vid Luftvärnets radarenhet samverkar med hemvärnsmannen John Johansson. Foto: Carl M Sjöstrand

En bistert blåsande vind i Visby hamn ackompanjerade avlastningen av luftvärnsbataljonens materiel.  100-talet fordon, allt från lätta personbilar till tunga terränggående lastbilar med container och släpfordon, lastades av från ett stort RoRo-fartyg en solig men kylig aprildag. Transporten gick helt enligt plan och skedde, liksom lastning och avlastning, på utsatt tid.

Förutom luftvärn finns även en enhet från Arméns jägarbataljon, AJB, på plats. Därmed har förbanden från Skaraborgs regemente P 4 och Livgardet fått avlösning.

"Kul att vara här igen"

– Vi har blivit välkomnade av ledningen här på ön, vi har fått en bra överlämning från föregående förband och vi har även samverkat med Gotlands hemvärn. Vi är ofta på Gotland. Det är kul att vara här igen, säger bataljonschefen Roger Åhfelt.

Luftvärnet utbildas normalt vid regementet Lv 6 i Halmstad och AJB utbildas vid I 19’s detachement i Arvidsjaur. Under en tid framöver kommer alltså Luftvärnet tillsammans med Arméns jägarbataljon och Gotlands hemvärn att visa närvaro på "Öin". Förutom att upprätthålla viss beredskap kommer luftvärnare och jägare att genomföra samma verksamhet och övningar som man annars skulle gjort på hemmaplan.

Samverkan med hemvärnet

Samverkan med Gotlands hemvärn sker fortlöpande, den militära styrka som alltid har funnits på ön. Hemvärnets personal kommer bland annat att förstärka bevakningen kring de platser där Luftvärnets enheter grupperar.

– Vi kommer att genomföra övningar och röra oss över stora ytor, precis så som vårt uppträdande normalt ser ut, fast nu på Gotland. Det innebär att många av de boende på Gotland då och då kan få en skymt av fordon och soldater från antingen Luftvärnet eller Arméns Jägarbataljon, konstaterar Roger Åhfelt.

– Vi är här för att visa att Försvarsmakten kan försvara Gotland när det behövs. Luftvärnsförmåga är då en självklar och viktig del!