Hemvärnsövning i gråzonsläge

Under helgen genomförde 19:e hemvärnsbataljonen sin krigsförbandsövning. Cirka 400 personer deltog för att samträna förbandet i skogarna utanför Filipstad. Scenariot under övningen är att det är fred men att Sverige befinner sig i ett gråzonsläge.

Hemvärnssoldater strider i skogen.
Hemvärnssoldater under övning i stridsskjutning. Foto: Elin Antonsson/Försvarsmakten
Generaldirektören för Rekryteringsmyndigheten samtalar med kokchef Eva Lundström och Rikshemvärnschef Roland Ekenberg.
Generaldirektören för Rekryteringsmyndigheten samtalar med kokchef Eva Lundström och Rikshemvärnschef Roland Ekenberg. Foto: Elin Antonsson/Försvarsmakten
Skyddssoldater framför en vägavspärrning.
Skyddsvakter ur Värmlands hemvärnsbataljon. Foto: Elin Antonsson/Försvarsmakten
Soldater som byter ammunition i skogen.
Soldater byter från skarp ammunition till övningsammunition. Foto: Elin Antonsson/Försvarsmakten
Övning i att hantera demonstration utanför stabsplatsen. Foto: Elin Antonsson
"Demonstranterna" hålls på gott humör med kaffe och kaka. Foto: Elin Antonsson
Personalen i koket ser till att soldaterna får mat under övningen. Foto: Elin Antonsson

— Det är alltså inte fullt ut krig men skulle kunna bli. Än så länge gäller inte krigets lagar. Det är viktigt för oss att öva liknande scenarier eftersom det är just detta vi i hemvärnet ska kunna hantera – att skydda viktig infrastruktur från att slås ut av fienden, berättar bataljonschef Henrik Larsson.

Hantera demonstration

Under övningen övas flera olika moment som skyddsvakt och patrullering med hund. Ett annat är att kunna hantera en demonstration som dyker upp utanför bataljonsstabens grupperingsplats.

— Vi måste hitta former för hur vi hanterar liknande situationer på ett bra sätt. Vänligt men bestämt men också tänka på hur vi bär vår utrustning och våra vapen utan att uppfattas som hotfulla. Den här gången kom en av soldaterna på att vi kunde bjuda demonstranterna på kaffe för att hålla dem mer vänligt inställda. Det är ju jättebra att det kommer fram sådana idéer som bygger på ett bemötande med vänlighet och respekt. Då är ju chansen större att vi får detsamma tillbaka, säger Henrik Larsson.

Besök med rekryteringsfokus

Under lördagen fanns även Rikshemvärnchefen Roland Ekenberg på plats och hade passat på att bjuda in generaldirektören för Totalförsvarets rekryteringsmyndighet (TRM), Christina Malm. Givetvis hamnar då frågor om rekrytering till Försvarsmakten på tapeten.
−I dagarna går de första breven ut till de ungdomar som kommer vara först ut att mönstra enligt den nya modellen. Nu är det bäst lämpad på rätt befattning i uppfyllda krigsförband som gäller, sa Christina Malm.

Hur ser det då ut med rekryteringen till Hemvärnet?

— Rekryteringen till Hemvärnet går bra. Vi har sänkt medelåldern till cirka 40 år vilket innebär att våra soldater har en livserfarenhet både från det militära och civila som hjälper dem att lösa sina uppgifter på ett bra sätt, sa Roland Ekenberg. 

— Den utmaning som vi ser i vårt förband är att vi måste få tid till att låta våra nyrekryterade soldater växa in i sina roller och att samtidigt kunna behålla en utveckling på övningar för de som har varit med ett tag, sa bataljonschef Henrik Larsson.

Bataljonens hjärta

Innan det var dags för generaldirektören och generalen att ta sig ut i terrängen för att besöka en övning i stridsskjutning hann de med ett besök i bataljonens hjärta – koket som ser till att det finns lagad mat till soldaterna.

— Vi kan även använda så kallade rations, mat i särskilda påsar som är enklare att bära med sig, men kroppen behöver varm lagad mat. Den mår inte bra av att bara få rations under en längre period, berättar Lennart Pettersson från Örebro-Värmlandsgruppen.

Själva kokplatsen är uppställd på en timme och kan laga 150 portioner av varje måltid som sedan förpackas i isoleringskärl och transporteras till den plats där soldaterna är för tillfället. Den som chefar över matlagningen idag är Eva Lundström som till vardags arbetar som trädgårdsmästare.

— Jag har varit engagerad i liknande verksamhet sedan jag var 17 år. Jag ville göra en insats men inte i en stridande befattning och då passade just koket mig väldigt bra. Det här är en mycket viktig del i bataljonen som måste fungera för att soldaterna ska kunna göra ett bra jobb, berättar Eva Lundström.