Gotland viktigt för statsministern

Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist kunde under sitt besök på Gotland konstatera att det var rätt beslut att bygga upp den militära närvaron på ön igen.
− Det är en viktig signal från Sverige och från den politiska ledningen och Försvarsmaktens ledning att vi tänker försvara vårt territorium, sa Stefan Löfven.

Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten.
Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten.
Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten.
Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten.
Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten.

Försvarsmakten befinner sig mitt i arbetet med att återuppbygga en permanent närvaro med fasta förband på Gotland och senare i år ska de första delarna av 18:e stridsgruppen vara på plats. I tisdags presenterade försvarsministern vårbudgeten i Visby och i den ligger 500 miljoner öronmärkta för totalförsvaret som bland annat ska gå till att placera luftvärnskanonvagnar på Gotland under nästa år. Men det finns fortfarande mer att göra säger försvarsminister Peter Hultqvist.
 Jag har gett direktiv till försvarsberedningen att titta på ytterligare steg för Gotland. Jag tycker inte att den nivå som vi nu beslutat om egentligen räcker.

De bägge statsråden och deras delegationer fick möjligheten att besöka både nya och gamla försvarsdelar på Gotland. De fick en förevisning av JAS Gripen och möjligheten att träffa piloterna på Försvarsmaktens del av flygplatsen i Visby.

På Sjöbevakningscentralen i Visby fick de se hur Marinbasen går till väga för att övervaka Östersjön, både ovan och under havsytan. Och väl ute på Tofta skjutfält fanns personal och fordon från Livgardet på plats, rekryter i Hemvärnet på Gotland samt en stridsvagnsbesättning från Skaraborgs regemente (P 4) som också bjöd statsministern på en tur med stridsvagn 122. Något som blev väldigt uppskattat av statsministern.
 Jag har aldrig åkt stridsvagn tidigare, det var en ny och härlig upplevelse, sa han med ett brett leende på läpparna.