Plikten framför allt

Från grekland till krigsförbandsövning i Norrbotten

Efter många års frånvaro från det militära ryckte sammanlagt 113 värnpliktiga soldater in på Norrbottens regemente onsdagen den 15 mars. Under drygt tre veckor ska de genomföra krigsförbandsövning med 191:a mekaniserade bataljonen. Den som rest längst för att delta är stridsvagnschefen Marcus Lindblom som till vardags bor i Aten. Och han tvekade inte när inkallelsen kom.
– Jag ville verkligen göra det här. Göra min plikt. Och det känns bra. Sen ska det självklart bli riktigt kul att träffa de gamla lumparpolarna.

Den långväga värnpliktssoldaten Marcus Lindblom som rest ända från Aten för att delta i krigsförbandsövningen intervjuas av media som var på plats för att följa de inryckande under mobiliseringsskedet. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Drygt tio år sedan sist. Nu är de tillbaka för krigsförbandsövning med 191:a mekaniserade bataljonen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Försvarsminister Peter Hultqvist och regementschefen överste Mikael Frisell i samtal med de värnpliktiga soldaterna. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
”Jag gjorde värnplikten 2010 på Södra skånska regementet, P 7, i Revingehed. Jag utbildades till vagnchef på stridsfordon 90. För mig är det självklart att ställa upp när man blir inkallad. Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig men det känns spännande att komma in på repetitionsutbildning.” säger Mattias Varedian. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Regementschefen överste Mikael Frisell berättar för media om övning Vintersol. Flankerad av försvarsminister Peter Hultqvist och Michael Carlén, chef för 191:a mekaniserade bataljonen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Bussar med värnpliktiga anländer. I drygt tre veckor ska de göra sin plikt och delta i 191:a mekaniserade bataljonens krigsförbandsövning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På väg mot logementen med den civila packningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Mycket prylar blir det. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Inskrivning och registrering Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Krigsförbandsövningen är en av delarna i vinterns övningsperiod som går under namnet Vintersol 2017, ett historiskt avstamp mot uppbyggnaden av framtidens krigsförband. I Försvarsmakten är det första gången på många år som systemet med samtliga personalkategorier ska testas: heltid- och deltidstjänstgörande, inneliggande omgång rekryter samt pliktinkallad personal. Vid Norrbottens regemente är det också första gången på länge en krigsförbandsövning med en hel bataljon genomförs.

Andra plikttjänstgöringen på kort tid

Onsdagens inryck är det andra för Marcus Lindblom sen oktober då han och de övriga värnpliktiga stridsvagnssoldaterna på bataljonen genomförde en veckas krigsförbandskurs i stridsvagnssimulator i Skövde.  
– Innan krigsförbandskursen var jag lite skeptisk till min och de övriga besättningarnas utbildningsstatus. Efter tio års frånvaro trodde jag att man skulle ha glömt allt men det gick väldigt snabbt att bli varm i kläderna. Att göra sig redo för strid tog väldigt lång tid i början men efter en tre, fyra dagar gick det väldigt mycket snabbare. Det satt liksom i ryggmärgen.

Och kort därefter kom inkallelsen till en drygt tre veckor lång krigsförbandsövning.
– Det är klart att det blir lite påfrestande med familj, jobb och allt men min fru stöttar mig i det här och tycker att det är något jag ska göra. Grekland har värnplikt så det var heller inget konstigt för min arbetsgivare. För min del blir det ett ganska skönt avbrott från det vardagliga livet i en storstad som Aten. Det är ju inte så ofta jag är hem till Sverige så det ska bli kul att få uppleva den svenska naturen igen.

Och förväntningarna är stora.
– Jag tror det blir riktigt kul och att vi kommer att göra bra ifrån oss trots många år i civila kläder. De flesta moment kommer dock ta längre tid för oss värnpliktiga än för yrkessoldaterna som gör det här till vardags. Sen hoppas jag att de pushar oss hårt övningsmässigt, ungefär på samma sätt som på slutövningarna under värnplikten. Man vill ju inte bara sitta av tre veckor i skogen, säger Marcus Lindblom.  

Försvarsministern på plats

Strax innan lunch anlände försvarsminister Peter Hultqvist med sällskap till Boden för att besöka Vintersol. Efter en kort genomgång av regementschefen, överste Mikael Frisell besökte försvarsministern soldaterna på olika platser i mobiliseringskedjan. Och han verkade mycket nöjd med vad han såg och fick höra.
– Jag upplever att de jag pratat med är väldigt positiva människor som på olika sätt vill bidra. De flesta verkar tycka att det ska bli både intressant och spännande att genomföra krigsförbandsövningen.

Nyligen återaktiverade regeringen värnplikten som legat vilande sedan 2010, något som enligt försvarsminister Peter Hultqvist behövs för att nå målen rörande vår militära förmåga.
– Den professionella organisationen fungerar bra, är väl rustad och direkt gripbara om någonting händer. Men den täcker inte upp numerären. Vi behöver fler soldater för att fylla upp våra förband och vi måste också ta till vara på den värnpliktsreserv vi har sedan tidigare. Nu får vi ett system med både värnpliktiga och yrkessoldater, ett system Norge har och som säkerligen även kommer att fungera bra i Sverige.

Väl fungerande Mobilisering

Det är många år sedan en mobilisering av det här slaget genomfördes i Boden men trots det har allting flutit på smidigt genom hela kedjan.
– Det har gått enligt plan. Vi har lyckats med det vi ville och jag är jättenöjd, säger major Tomas Lundberg, utbildningsansvarig för mobiliseringsskedet.

Även personalen på servicecenter är nöjda.
– Vi sitter just nu och utvärderar gårdagen här. Och bortsett från småsaker är vi överens om att det har gått väldigt bra, faktiskt över förväntan. Vi är mycket nöjda, mycket tack vare de positiva och intresserade soldaterna. Det underlättar hela arbetet, säger Eric Swärdh, tjänsteförrättande chef vid servicecenter i Boden.

Nu väntar en dryg veckas förberedande utbildningsmoment i Boden och Tåme.  I slutet av vecka 12 bär det sen av upp till Jokkmokksområdet för att påbörja Vintersols förbandsskede där 191:a mekaniserade bataljonen anfaller ner mot Boden understödda av 91:a artilleribataljonen.