Krutfylld start för artilleriet i Vintersol

Under tisdagen den 21 mars övade 91:a artilleribataljonen förmågehöjande uppgifter. Övningsmomenten har bland annat varit att gå in i stridsställningar för att sedan verkställa order på kort tid. Som grund för dagens skarpskjutning av artilleri låg måndagens förberedande moment, som bestod av simulerad skjutning.

För rekryterna, men också för personal som inte jobbat med pjäserna på ett tag, är de förberedande momenten viktiga för att de ska få kunskap i hur pjäserna ska hanteras. Foto: Samuel Stridsman/Försvarsmakten
"Vi har alla längtat efter att jobba med pjäserna", sa sergeant Marcus Brunström på pjäskompaniet. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten
Alexander Jönnå gillar att utmana sig själv. Det var därför han valde att söka sig till Försvarsmaktens grundutbildning. Foto: Samuel Stridsman/Försvarsmakten
Fredrik Rahm tillhör pjäsbesättningen och tycker det är kul att få vara med i utvecklingen av ett modernt och unikt artillerisystem. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Försvarsmakten

– Vi har alla längtat efter att jobba med pjäserna, sa sergeant Marcus Brunström på pjäskompaniet. Han började vid regementet 2011 och tycker det är kul att få vara delaktig i utvecklingen av Archersystemet. Det  började som ett projekt och nu kan man se slutprodukten. Han gläds över hur bra det fungerar och att utvecklingen från prototyper till seriepjäser har varit givande.

För rekryterna, men också för personal som inte jobbat med pjäserna på ett tag, är de förberedande momenten viktiga för att de ska få kunskap i hur pjäserna ska hanteras.

Marcus Brunström, som varit med på många övningar, längtar till brigadunderstödsmomentet i Vintersol.
– Jag ser fram emot att få gå in i okända lägen och understödja den mekaniserade bataljonen. I den okända terrängen ställs kunskaperna på sin spets och det är viktigt att läsa kartan korrekt.

Delaktig i utvecklingen

Övningen Vintersol är rekryternas slutövning. Alexander Jönnå och Fredrik Rahm är nöjda med befattningsutbildningen, där de har fått kunskaper inom Archersystemet. Under dagen har de fått leverera ammunition från trossen och ladda archerpjäserna vid påfyllnadsplatsen. För att påfyllnadsmomentet ska gå snabbt och effektivt förbereds granaterna inför påfyllningen av varje pjäs. Fredrik Rahm tillhör pjäsbesättningen och tycker det är kul att få vara med i utvecklingen av ett modernt och unikt artillerisystem.

”Fler borde göra grundutbildning”

Alexander Jönnå gillar att utmana sig själv, det var därför han valde att söka Försvarsmaktens grundutbildning.
– Det är postivt att en godkänd grundutbildning innebär att man har bra förutsättningar att få fortsätta i Försvarsmakten. Jag rekommenderar andra att göra grundutbildning och tycker också det är bra att värnplikten återaktiveras, säger Alexander Jönnå och får medhåll av Fredrik Rahm.

Vintersol 2017

Övning Vintersol 2017 är samlingsnamnet för vinterns övningsperiod som pågår från slutet av februari till slutet av mars. 

Vintersol avslutas med ett så kallat förbandsskede den 23- 29 mars med anfall på civil mark från Jokkmokk ner mot Boden där övningen avslutas på Boden södra skjutfält med duellstrid och bataljonsanfall.

Under Vintersol genomförs grundläggande krigsförbandsövningar vid 193:e jägarbataljonen och 91:a artilleribataljonen samt krigsförbandsövning vid 191:a mekaniserade bataljonen.

I det avslutande förbandsskedet för Vintersol 2017 deltar cirka 1200 personer från sju förband. Dessa är Norrbottens regemente, Artilleriregementet, Skaraborgs regemente, Markstridsskolan, Helikopterflottiljen, Norrbottens flygflottilj och Försvarsmaktens logistik.