Årets premiärdopp avklarat

Sova utomhus, skidåkning, och dopp i isvak. Det är några av de aktiviteter som stod på schemat under vinterutbildningen i Arvidsjaur.

Genom att anhålla om att få kliva upp ur isvaken visar deltagaren att han eller hon fått kontroll över andningen. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Lars Bergström, flottiljchef vid F 17, fanns på plats under några dagar. När isvaksbadet stod på schemat var han först ner i isvaken. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Kompanichef Torbjörn Faraasen och ställföreträdande kompanichef Roger Karlsson. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Anton Sävström testade att ta på sig all extra utrustning innan han hoppade i. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Hubert Molin, övningsledare under vinterutbildningen. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Under utbildningen sov deltagarna i tält vid förläggningen. Men det genomfördes även ett ensamdygn där den enskilde byggde sin egen förläggning och sov i ett enmanstält. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

För vissa handlar det om repetition av tidigare upplevelser och för andra är det helt nya lärdomar.

− Jag fick min första vinterutbildning 1990 vid infanteriets officershögskola. Efter det har jag arbetet i vintermiljö men det var länge sedan jag gjorde den här typen av utbildning. Jag fick användning av det jag tidigare lärt mig men det var även en hel del nytt att lära sig, det säger kompanichef Torbjörn Faraasen, som gick som soldat under utbildningen.

Sammanlagt utbildades ett 20-tal soldater, officerare och specialistofficerare från basenheten vid F 17. Utbildningen syftar till att öka den enskildes förmåga att överleva och lösa ställda uppgifter i vinterklimat.

−Fokus under utbildningen har legat på personliga färdigheter. Det handlar om att bibehålla ett högt stridsvärde även om det är kallt och snöigt. För att i nästa steg kunna ta sig an sin huvuduppgift och lösa den på ett effektivt och säkert sätt, utan att det egna stridvärdet sätter gränser, säger övningsledaren Hubert Molin.

En punkt på schemat var isvaksbad med efterföljande åtgärder för att öka stridsvärdet och göra det möjligt att fortsätta lösa uppgifter. Fokus i denna övning är just att göra rätt åtgärder för att klara sig så bra som möjligt, isvaksbadet fungerar som ett verktyg för att göra situationen svårare. Det var även möjligt att göra det lite tuffare genom att åka i med bland annat skidor, stridväst och stridssäck. Anton Sävström var en av dem som tog på sig allt.

− Isvaksbad är alltid en upplevelse, och det är bra att testa på. Jag har gjort det tidigare men det är alltid bra med en uppfräschning.

Under utbildningen var det relativt milda temperaturer men tillräckligt kallt för att det skulle bli tufft och lite omständigt.

−Det gäller att inte vara lat. Byta strumpor, ha rätt handskar på sig, se till att inte bli blöt och tänka på vad man tar i, säger Anton Sävström.

Nu när deltagarna genomfört den grundläggande vinterutbildningen väntar nästa etapp i byggandet av vinterförmåga. Det handlar då om att jobba i sin ordinarie befattning i vinterklimat.