Stridsvagnssoldat – en utbildning som smäller högt

Klockan är strax efter sju på morgonen när himlen färgas röd av vintersolen som sakta är på väg upp över Tåme skjutfält. På garageplanen råder febril aktivitet när de 23 stridsvagnsrekryterna och vagncheferna i 1914:e stridsvagnskompaniet iordningställer vagnarna inför dagens skjutövning – grupps anfall. Efter att ha rengjort eldrören och fyllt på med ammunition rullar man ut mot skjutbana 3 för att påbörja övningen.

Stridsvagn 122 öppnar eld på Tåme skjutfält Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Erik Öhman, 20, från Borås påbörjade sin GMU i juni och idag, drygt sju månader senare, rattar han en 62 ton tung stridsvagn 122 med en V12:a på 1500 hästkrafter. "Jag har hela tiden siktat på att bli förare och det blev jag också så det känns skitkul. Jag gillar ju att köra bil och så men det här är ju lite mer att handskas med. Det händer grejer när man gasar om man säger så." Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Eldrören dras rena innan skjutning Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Det är bra drag i den 120 mm grova högtryckskanonen Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Genomgång före övning. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Bärgargruppen var också på plats med sin Bärgningsbandvagn 120. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Mot skjutfältet! Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Äldre stridsvagn 121 nerkörd i dike inför övningsmoment med Bärgningsbandvagn 120 Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Solen färgade himlen röd på sin väg upp över skjutfältet Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Framåt. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Kontroll av eldröret efter rengöring Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Under övningsmomentet ska grupperna ta sig framåt samtidigt som de har full koll på fientliga mål i terrängen. När ett mål upptäcks sker en snabb och väldigt kortfattad kommunikation mellan besättningsmedlemmarna där målet anvisas för skytten och slutligen bekämpas. Vaksamhet och tid är viktiga faktorer. Från målupptäckt har besättningen bara sekunder på sig att agera så det går inte att sitta och drömma.
-Har man flera mål gäller det dessutom att prioritera rätt. En fientlig lastbil är ett mer värdefullt mål än en enskild soldat. Soldaten däremot kan, till skillnad från lastbilen, innebära ett betydande hot om denne har ett pansarvärnsvapen, säger Axel Bergström, chef för 1914:e stridsvagnskompaniet. 

”Som att köra en jättelik go cart”

-Efter genomförd grundläggande militär utbildning, GMU, anställer vi rekryterna som  stridsvagnssoldater. Därefter genomför alla en grundläggande vagnsutbildning, GVU. I slutet av GVU:n genomförs uttagningstester där rekryterna för första gången får prova på de olika befattningarna. Där ser vi ganska omgående vem som har en naturlig fallenhet för vilken befattning, säger kapten Axel Bergström.

Därefter påbörjas rekryternas befattningsutbildning följt av grupps utbildning. Och det är där man är idag.

En av de som uppenbarligen hade fallenheten för att köra stridsvagn är Erik Öhman, 20, från Borås. Han påbörjade sin GMU i juni och idag, drygt sju månader senare, rattar han en 62 ton tung stridsvagn 122 med en V12:a på 1500 hästkrafter.
-Jag har hela tiden siktat på att bli förare och det blev jag också så det känns skitkul. Jag gillar ju att köra bil och så men det här är ju lite mer att handskas med. Det händer grejer när man gasar om man säger så. Det är lite som att köra en jättelik go cart. Det är ju automat så det är inte så svårt som jag trodde det skulle vara. Svårigheterna handlar mer om att planera körningen och hålla uppsikt över omgivningen, både framåt och bakåt.

Rolig utbildning

Efter drygt sju månaders utbildning är Erik Öhman väldigt positiv.
-Det har varit skitkul och fungerat jättebra. Vi har fantastiskt bra befäl och en jättebra utbildning. Boden är ju grymt då vi har stora skjutfält och även möjlighet till bra övningsverksamhet i närområdet, som här i Tåme. Resorna är inget problem. Vi har flygresor hem varannan helg och det tar bara nån timme innan man är hemma.

Det här är andra gången vagnsbesättningarna skjuter skarpt med kanonen. Elddopet skedde bara för några dagar sedan.
-En häftig känsla. Man blev lite chockad när första skottet gick av. Visst smäller det rejält men vi har ju dubbla hörselskydd så det låter inte så fasligt högt inne i vagnen.

Vintersol hägrar i fullspäckad vår

Stridsvagnsrekryterna har en bråd tid framför sig. Närmast väntar övning i besättningsträningsanläggningen i Skövde och bataljonsövning med 191:a mekaniserade bataljonen i Boden. Därefter bär det av till Tåme igen för att öva plutons anfall skarpt. Vecka elva rycker omkring 200 pliktsoldater in vid I 19 för att under tre veckor genomföra krigsförbandsövning med 191:a mekaniserade bataljonens övriga deltids- och heltidspersonal. Krigsförbandsövningen kröns med slutövningen Vintersol 2017 där cirka 1300 personer från sju olika förband deltar.

-Vintersol blir slutövningen innan muck och jag är väldigt taggad inför den, säger Erik Öhman som ännu inte har bestämt vad han ska göra därefter.
-Jag fortsätter definitivt inom Försvarsmakten på något sätt, antingen som heltids- eller deltidssoldat.

På frågan om han kan rekommendera den militära grundutbildningen till andra kommer svaret snabbt.
-Definitivt. Sök, du kommer inte att ångra dig. Det är skitkul.

Gör din grundutbildning vid Norrbottens pansarbataljon

Kursstart i juni. Ansök redan idag på jobb.forsvarsmakten.se!

Önskar du få mer information om Norrbottens regemente? Skapa en profil på mitt.forsvarsmakten.se.