Lyckat eftersök

Efter två dagars sökande kunde Försvarsmakten i helgen hjälpa polisen med att hitta en man som försvunnit i ett skogsområde norr om Eksjö. Det var tack vare värmekameran i en helikopter 15 från tredje helikopterskvadron i Ronneby som mannen upptäcktes och kunde undsättas från marken.

Eftersök i ett skogsområde norr om Eksjö. Det var tack vare värmekameran i en helikopter 15 från tredje helikopterskvadron i Ronneby som mannen upptäcktes.
Eftersök i ett skogsområde norr om Eksjö. Det var tack vare värmekameran i en helikopter 15 från tredje helikopterskvadron i Ronneby som mannen upptäcktes.
Kunnig personal, en helikopter och en ledningsbil. Då har man en effektiv enhet för eftersök. Foto: Niklas Olsson/Försvarsmakten

Mannen försvann vid lunchtid på torsdagen och på fredagen kom frågan till Försvarsmakten Militärregion Syd om man kunde hjälpa till med eftersök i bitvis oländig terräng. 33. Hemvärnsbataljonen var snabbt på plats med ett 30-tal personer, sjukvårdsutbildade och med bandvagnar och sökhundar. Tätt följt av en helikopter från Helikopterflottiljen. Med helikoptern följde också två kollegor som upprätade en ledningsplats på marken, en tekniker för att ta hand om helikoptern och en bränslegrupp så den kunde tankas på plats.

Helikoptern spanade av området, med ett byte av besättning under kvällen, kontinuerligt fram till tidig morgon. Därefter flög man hem till Ronneby för att återkomma några timmar senare med en ny helikopter och en utvilad besättning. Då passade också ledningslaget på att byta personal.

Några minuter efter halv tre på eftermiddagen, när det började bli tal om att dra ner på letandet, markerade IR-kameran en intressant värmeförändring. Något som var varmare än marken runt omkring.

– Det var väldigt mycket vilt i området så vi trodde först att det kanske var en älg eller ett rådjur men vi ville vara säkra, berättar en av piloterna Marcus Löfqvist som var befälhavare ombord.

De valde att göra en sväng och gå in närmare och kunde då se att det var en människa som låg på marken. Den sensor som hänger under helikoptern och innehåller en värmekamera innehåller också en vanlig filmkamera, genom att zooma in med den på personens ansikte fick besättningen bekräftat att det var den försvunna mannen som de hade hittat.

– Via radion kunde vi kontakta ledningsplatsen och berätta vår position. Vi kunde också berätta att vi sätt att mannen reagerat och tittat upp mot helikoptern.

Området var kuperat men många små träd men besättningen kunde landa helikoptern på en vändplats i skogen cirka 500 meter bort. Uppdragsspecialisten, den som skötte kamerorna ombord och var den som först upptäckte mannen, var på väg ut med en uppsättning varma kläder, då kom den första polispatrullen som de två kollegorna i ledningslaget skickat ut.

– Därför valde vi istället att lyfta direkt för att från luften markera var mannen låg så att de på marken kunde använda oss som riktmärke. Den första som kom fram var en av sökhundarna och det var skönt att se att mannen reagerade när hunden slickade honom på kinden så vi såg att han också kunder röra på sig trots att han säkert var kraftigt nedkyld, säger Marcus Löfqvist.