Medaljer till alla

Familjer som återförenas. Medaljutdelning till både soldater och hjältarna där hemma. Mali 04 är tillbaka på svensk mark.

- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten
- I basker blå står en svensk soldat... En fantastiskt fin ceremoni för Mali 04 där soldater och familjemedlemmar blev medaljerade av både Försvarsmaktens chefer och Försvarsministern. Ett stort tack till alla som var där! Foto: Bohman, Jonmar/ Försvarsmakten

Närmare 700 familjemedlemmar och vänner hade alla samlats i Lunds arena för att hylla och krama de 250 nyligen hemkomna soldaterna. På plats fanns också delar ur Hemvärnets musikkår och representanter från Sveriges olika utskott och departement. Medaljceremonin var det sista i Malistyrkans hemkomstprogram, så nu väntar en välförtjänt ledighet över jul och nyår.

Återföreningen

Chefen för Malistyrkan, Jonas Nilsson, fick sista ordet och tackade alla för sina insatser och önskade samtliga en god jul och ett gott nytt år. Därefter fick anhöriga komma ner till soldaterna på arenagolvet. En härlig blandning av civila och militära kramar och tårar. Mitt i vimlet kunde man även finna överbefälhavaren och försvarsministern. När de anhöriga tagit foton och soldaterna sagt hej då till varandra återstod det bara att ta sig hem för julfirande.

Hemmahjältarna

Det var inte bara soldaterna som fick medalj. Utlandstjänsten påverkar fler än bara de som åker till missionsområdet. Därför delades också Hemmahjältemedaljen ut till alla de som varit kvar i Sverige och stöttat sina familjemedlemmar. Denna medalj har sitt ursprung från organisationen Invidzonen (se länk nedan) och är mycket viktig i sammanhanget. Förutom Invidzonen var även stödorganisationen Sveriges veteranförbund representerade.

- Jag vill framföra ett stort tack för stora insatser och varmt välkommen hem till våra anställda soldater och till de anhöriga som vi kallar hemmahjältarna, det är alltid skönt att räkna in alla igen efter missionen, säger regementschef Stefan Smedman.

- Nu är det dags för alla parter att reflektera, och använda de nyvunna
erfarenheterna på bästa sätt, fortsätter Smedman. Men närmast önskar vi en god jul och hoppas på en välförtjänt vila med familjerna. Vi ses på
Revingehed igen efter nyår, avslutar regementschefen.