I 19 på plats för att bevaka slotten

”Det är bara att klä sig ordentligt och bita ihop”

Onsdag 30 november till tisdag den 13 december bemannar I 19 högvakten vid de båda slotten. De fyra första dagarna bemannades slotten av personal ur Medelpads- och Ångermanlands hemvärnsbataljoner samt Frivilliga försvarsorganisationerna i Västernorrland. Söndagen den fjärde december klockan 13.15 tog så Norrbottens pansarbataljon över vid Stockholms slott samtidigt som Arméns Jägarbataljon tog över på Drottningholm.

Poster ur hemvärnets Medelpads- och Ångermanlandsbataljon vid slottsbacken Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Högvakt ur Norrbottens pansarbataljon vid Lejonbacken, det vädermässigt mest utsatta poststället. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Högvakt ur Arméns jägarbataljon vid Drottningholms slott Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Vaktavlösning på den yttre borggården. Norrbottens pansarbataljon löser av personalen ur Hemvärnets Medelpadsbataljon, Ångermanlandsbataljon samt Frivilliga försvarsorganisationer från Västernorrland. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Personal ur Hemvärnets Medelpadsbataljon och Ångermanlandsbataljon uppställda för att gå av högvakten. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Högvakt/fotomodell. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
"Vi har övat lite över två veckor så vi var väl förberedda, och vaktavlösningen gick mycket bra. Lite nervöst i början bara men det gick snabbt över. Det här blir nog en upplevelse att ta med sig i livet" säger stridsvagnsföraren Henrik Karlsson. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Högvakt ur hemvärnet på yttre borggården framför byggnaden där vaktstyrkan bor. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Högvaktsstyrkan från Norrbottens pansarbataljon marscherar runt slottet innan avlösning. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Högvakt ur hemvärnet på yttre borggården. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Soldater ut Norrbottens pansarbataljon på lejonbacken. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
I kylan och snålblåsten vid slottsbacken står hemvärnsmannen Patric Hagstedt från Örnsköldsvik. Han har varit med i Hemvärnet i tjugo år och gör nu gör sin tionde högvakt, den här gången vid Stockholms slott. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Styrkan ur Norrbottens pansarbataljon marscherar in på yttre borggården. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Många vill fotografera sig bredvid vakterna. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Högvakt ur Hemvärnet vid Drottningholms slott Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

De flesta svenskar som besökt högvaktsavlösningen har mest troligt gjort det sommartid. Men slotten ska självklart även bevakas övrig tid på året, oavsett väder. I kylan och snålblåsten vid slottsbacken står hemvärnsmannen Patric Hagstedt från Örnsköldsvik. Han har varit med i Hemvärnet i tjugo år och gör nu gör sin tionde högvakt, den här gången vid Stockholms slott.
- Jag har fortfarande några kvar för att slå farsan som har gjort fjorton. Det är dock första gången jag går den här tiden på året, tidigare har det bara varit på sommaren. Det är roligt att prova på det också även om det är betydligt kallare nu. Men det är bara att klä sig ordentligt och bita ihop.

Vad är det då som gör att man går högvakt tio gånger?
- Kamratskapen. Det är ett jättebra och härligt gäng.

Löjtnanten Lars-Göran Sjödin, ur Hemvärnets Ångermanlandsbataljon, är en av vaktcheferna vid Stockholms slott. Och efter att styrkan gått av summerar han nöjt insatsen.
- Det har gått mycket bra, framför allt med  tanke på att vi bara har övat två och en halv dag med hel styrka. Många har gått förut, fast då i sommarvärme. Så här i vintertid blir det en helt annan upplevelse, men de har löst det också. Det här är en rolig upplevelse för soldaterna, inte minst för de som inte gått innan.

Mycket turister trots årstiden

Trots kylan är det en hel del turister som besöker slotten. Längs den norra och den östra sidan av Stockholms slott står en lång rad turistbussar och många passar  givetvis på att få en bild av både slott och högvaktsoldater. Under den stora vaktavlösningen på yttre borggården fanns några hundra i publiken.
- Man känner sig nästan som ett djur på Skansen, men det är bara kul, säger Mathias Jonsson från 153:e bevakningskompaniet ur Ångermanlandsbataljonen.

”Vi är väl förberedda”

Efter vaktavlösningen på Stockholms slott tog så Norrbottens pansarbataljon över bevakningen medan personalen ur Hemvärnet och Frivilligkårerna rullade hemåt. På post vid slottsbacken står stridsvagnsföraren Henrik Karlsson som gör sin första högvakt. Nu ska han och de övriga vakta slottet i en dryg vecka innan nästa styrka från pansarbataljonen löser av.

- Vi har övat lite över två veckor så vi var väl förberedda, och vaktavlösningen gick mycket bra. Lite nervöst i början bara men det gick snabbt över. Det här blir nog en upplevelse att ta med sig i livet.

Jägare säkrar Drottningholms slott

På Drottningholms slott tog Arméns jägarbataljon över vakten från hemvärnsstyrkorna  från Västernorrland. På grund av den omfattande julmarknaden på slottet genomfördes ingen ceremoniell vaktavlösning. Det sker däremot om en dryg vecka då nästa styrka från jägarbataljonen löser av sina kollegor.

Rikard Adamsson är en av de rekryter som nu genomför sin grundutbildning till jägare vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur och precis som för de övriga rekryterna i högvaktsstyrkan är det, av förklarliga skäl, första gången han går.
- Även om det inte var högvakt man tänkte på när man sökte till jägarbataljonen så tycker jag att det ska bli kul. Det är bara att fokusera på uppgiften. Sen är det ju en ära att få vakta kungen också.

Vill du också vara med?

Sök till Hemvärnets Medelpads- eller Ångermanlandsbataljon, Norrbottens pansarbataljon eller Arméns jägarbataljon.
Utbildningsstarter maj, juni, juli och augusti.
Registrera dig på ”Mitt Försvarsmakten