Unik övning i gammalt hamnområde

Livgardets 10:e livbataljon och soldater från flera av Livgardets hemvärnsbataljoner slog sig ihop för att genomföra en militärövning utanför Gävle. Något som aldrig hänt tidigare. Resultatet blev en övning med hög svårighetsgrad.

Soldater under övningen i Norrsundet.
Soldater under övningen i Norrsundet, Gävle. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Soldater under övningen i Norrsundet.
Max Karlsson arbetar på 10:e livbataljonen. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Soldater under övningen i Norrsundet.
Som en konsekvens av striden har Agnes Renman blivit skadad. Även sådant måste simuleras. Övningen måste vara verklighetstrogen för att soldaterna ska få så bra övning som möjligt. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten

Platsen: Ett övergivet hamnområde. Tomma industribyggnader. Grå betong, sprucken asfalt och sly som börjat växa upp runtom. Vi befinner oss strax norr om Gävle, i Norrsundet närmare bestämt. Soldater från Livbataljonen övar tillsammans med soldater från Stockholm, Järva och Gävleborgs hemvärnsbataljoner.

– Vi har ett stort utbyte av varandra. Just så här har vi aldrig övat ihop förr, men alla tjänar på det här, vi borde öva tillsammans oftare, berättar Magnus Gerhardsson från Livgardesgruppen som är övningsledare och har fullt upp med att koordinera så att övningen går som tänkt.

Plötsligt syns gröna skuggor i skogsbrynet. Och de är många. Nästan 200 stycken. De har maskerat ansiktena med färg och rör sig i mindre grupper. Det ryker kraftigt från en av de övergivna byggnaderna. En effekt för att få övningen så realistisk som möjligt.

Fienden anfaller

Uppgiften är att träna på att försvara sig i bebyggelse. Soldaterna ska inta en byggnad, söka igenom den, därefter bevaka och förbereda för att kunna försvara den, bland annat genom att placera ut minor men också genom att planera och gruppera sig på olika sätt. Det är nödvändigt för imorgon kommer B-styrkan, de som agerar fienden, att anfalla. Men det vet inte soldaterna om ännu.

Max Karlsson är lätt andfådd men fokuserad. Han ligger på mage bakom en betongpelare. Han riktar sitt vapen mot byggnaden där fienden ska befinna sig och inväntar nästa order.

– Uppdraget just nu är att ta över byggnaderna här och på andra sidan, därefter ska vi försvara det, säger han.

Max Karlsson arbetar på Livbataljon. Förbandet som ansvarar för en stor del av den statsceremoniella tjänsten som till exempel högvakt. Vid höjd beredskap, krig och svåra påfrestningar i samhället är Livbataljonens uppgift att bevaka och skydda Stockholmsområdet.

Trovärdig övning

Agnes Renman ligger på en bår. Nu har hon som en konsekvens av striden blivit skadad. Även sådant måste simuleras. Övningen måste vara verklighetstrogen för att soldaterna ska få så bra övning som möjligt.

– Vi har varit ute sedan i morse. Vi gjorde oss färdiga för strid och marscherade genom terräng, i skogen. Vi tog oss förbi ett minfält och då exploderade en mina intill mig, berättar hon.

Också soldater från tre olika hemvärnsbataljoner är med under övningen, bland annat med flertalet fordon. Hemvärnet är moderna krigsförband som kan verka över hela konfliktskalan, från stöd till samhället vid svåra påfrestningar i fred till väpnad strid i krig.

Att öva i stadsmiljö är viktigt eftersom många av dagens konflikter utspelar sig i bebyggelse. Magnus Gerhardsson anser att platsen är helt unik och svårighetsgraden hög. Han pekar på de över 500 meter av öppna ytor bort till byggnaden som soldaterna just tvingats ta sig till.

– Det är svårt att hitta den här typen av övningsområden som passar bra att öva strid i bebyggelse på, därför är vi så glada att vi har hittat detta.

 

Läs mer

Sök jobb som skyttesoldat på Livbataljon här
(skriv "livbataljon" i sökfältet)

Vill du bli hemvärnssoldat? Sök grundutbildningen