Svensk-finskt samarbete i praktiken

Finska soldater genomför just nu en repetitionsövning i Kvarn, strax utanför Motala. Det är första gången ett finskt förband genomför en så kallad krigsförbandsövning utomlands, vilket gör det unikt och extra speciellt. Tillsammans med svenska soldater övar de i den stora strid-i-bebyggelseanläggningen som drivs av Markstridsskolan utanför Motala i Östergötland. Ett utmärkt exempel på när politisk vilja blir till praktiskt samarbete.

Svenska och finska arméchefen intervjuas av media.
Både Sveriges och Finlands arméchefer fanns på plats och mötte media tillsammans för att betona att samarbete genomförs för att öka förmågan, inte bara för samarbetets skull. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Soldater som strider bland byggnader.
Soldaterna övar strid i bebyggelse för att kunna hantera den komplexa miljö som våra städer utgör. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Svenska och finska soldater tillsammans.
Svenska och finska soldater tillsammans. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten

— Det här är ett exempel på hur vi kan använda oss av den moderna anläggning som finns här i Kvarn för praktisk utdelning av det samarbete som initierats på en politisk nivå, säger Karl Engelbrektson, chef för den Svenska armén när han besökte övningen tillsammans med sin finska motsvarighet, Seppo Toivonen.

Övningen innefattar soldater från Gardesjägarregementet i Helsingfors i Finland samt förband ut Livgardet. Tillsammans övar de för att kunna strida i den komplexa miljön som våra städer utgör.

— Människor bor i städer, och därför måste också vi kunna hantera att strida i den miljön. Det är svårt och en anläggning av det här slaget erbjuder mycket goda och realistiska möjligheter att öva, säger Karl Engelbrektson. 

En unik anläggning

Anläggningen i Kvarn erbjuder möjlighet till mycket realistiska övningar tack vare den instrumentering som den är försedd med. Den består av ett 40-tal hus, uppbyggda som i en riktig stadskärna och med sensorer och ljudeffekter som gör det möjligt att så långt som möjligt simulera riktig strid. Soldaterna som övar utrustas med västar och hjälmar som registrerar deras rörelser och som markerar om de blivit träffade, skadade eller till och med dödade. 

 —Vi har planerat den här övningen i lite över ett år och den är såklart mycket viktig för oss. Den här anläggningen erbjuder möjligheter som vi inte har hemma i Finland idag, säger Ilkka Kuusisto som varit planeringsansvarig för det finska förbandet. Att träna tillsammans med svenska förband ger oss interoperabilitet, alltså förmågan att kunna agera tillsammans med andra förband och nationer, vilket är oerhört nyttigt och nödvändigt. Vi och vi är väldigt glada över att vara här och ser fram emot fortsättningen av övningen. 

— Markstridsskolan är nöjd med att kunna erbjuda bra träningsmöjligheter för våra förband i urban miljö. När detta kan göras tillsammans med andra länders enheter där erfarenhetsutbyte är möjligt, är det ännu bättre, säger Michael Nilsson, chef för Markstridsskolan.

Stor uppmärksamhet

De båda arméchefernas besök uppmärksammades också medialt och under måndagen genomfördes ett pressbesök från Stockholm. 

— Vi som arméchefer är självklart mycket glada över att vi har kunnat genomföra den här övningen och att få vara här idag och se våra förband öva på plats i Sverige. Dessutom är vi väldigt glada över att vi får möjligheten att tillsammans möta media för att visa på effekten och nyttan med samarbetet mellan våra länder, avslutar Karl Engelbrektson.