Elva år sedan sist

– nu skjuter artilleriet återigen skarpt inom bataljons ram

Senast artilleriet övade skarpskjutning i bataljons ram med fullt antal pjäser var 2005. Idag, elva år senare, är det så äntligen dags igen när 91:a artilleribataljonen nu drar igång sin bataljonsövning i Boden. Av drygt 250 övningsdeltagare är 86 inkallade deltidssoldater. En av dessa är förste sergeanten och reservofficeraren Joel Hermansson från Uppsala.
– Det är ett stort ögonblick. Jag var med för tolv år sedan, 2004, då vi sköt som bataljon så det ska bli jäkligt kul att få göra det igen och nu dessutom med det nya Archersystemet som vi har väntat på så länge nu.

Archerpjäserna förbereds inför övningsstarten Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
”Det är ett stort ögonblick. Jag var med för tolv år sedan, 2004, då vi sköt som bataljon så det ska bli jäkligt kul att få göra det igen och nu dessutom med det nya Archersystemet som vi har väntat på så länge nu.” säger reservofficeraren Joel Hermansson, Uppsala. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Deltidssoldaterna vid stabskompaniet fräschar upp kunskaperna i "Ladda och patron ur" Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
”Den första natten i fält är alltid värst men sen kommer man snabbt in i det. Man är inte direkt van att bära all utrustning, så det känns i kroppen. Men det är bara att köra på.” säger pansarterrängbilsföraren Anton Grönberg, Arboga, deltidssoldat vid 91:a artilleribataljonen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Det är kul att öva! Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Förberedelser pågår utanför Archerhallen Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Ultima ratio regum - Konungars yttersta argument Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Deltidssoldaterna vid stabskompaniet fräschar upp kunskaperna i "Ladda och patron ur" Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
"Den här övningen är ett väldigt viktigt steg för att artilleriet återigen ska kunna verka som bataljon och visa vår operativa förmåga med det nya Archersystemet." säger övningsledaren major Jörgen Degerlund Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Archerpjäserna förbereds med bland annat snökedjor Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Den nyligen tillträdde chefen A 9, överste Jonas Lotsne passade givetvis på att besöka övningen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Hösten 2013 levererades de fyra första pjäserna ur det nya Archersystemet efter många års frustrerande väntan. Vecka fem i år tog Försvarsmakten och Artilleriregementet officiellt emot Archer och 40 veckor senare genomför man nu den första bataljonsövningen med fullt antal pjäser. Övningen pågår från onsdag till lördag och övergår under söndagen i chefen A 9:s skjutvecka som pågår till på tisdag.

Bland annat kommer man under måndagen att genomföra en tidsskjutning med bataljonens samtliga Archerpjäser för att visa på den enorma effekt man kan få i målet när de tolv granaterna slår ner i stort sett samtidigt, på samma plats. Bataljonsövningen är en del i artilleribataljonens förberedelser inför bland annat övning Vintersol 17 i vår och den stora försvarsmaktsövningen Aurora 17 nästa höst.
– För att bli varma i kläderna genomför kompanierna först enskilda systemövningar så att de olika enheterna och besättningarna får öva ihop. Under fredagen övergår vi därefter till att genomföra moment som hel bataljon, säger övningsledaren, major Jörgen Degerlund och fortsätter:
– Den här övningen är ett väldigt viktigt steg för att artilleriet återigen ska kunna verka som bataljon och visa vår operativa förmåga med det nya Archersystemet.

Taggade deltidssoldater på plats

Under onsdagen anlände deltidssoldaterna och började omgående att rusta på. Därefter bar det ut i fält för att förbereda sig inför övningen. På stabskompaniets förläggningsplats genomförde ett tjugotal deltidssoldater under torsdagen en kort repetition av ladda och patron ur i det kraftiga snöfallet. En av soldaterna är pansarterrängbilsföraren Anton Grönberg från Arboga som är deltidssoldat vid 91:a artilleribataljonen sedan tre och ett halvt år. Till vardags är han operatör på en maskin som tillverkar kretskort men just nu befinner han sig på Bodens södra skjutfält, drygt 100 mil hemifrån.
– Det här är kanon. Det är ett jättetrevligt avbrott från det civila jobbet att få komma ut och träffa nytt folk. Man kan lugnt säga att det är väldigt annorlunda jämfört från mitt ordinarie arbete. Den första natten i fält är alltid värst men sen kommer man snabbt in i det. Man är inte direkt van att bära all utrustning, så det känns i kroppen. Men det är bara att köra på. Det ska bli kul att komma igång på riktigt.

Ser fram emot elddopet

Reservofficeraren Joel Hermansson pluggar till byggingenjör i Uppsala i det civila. I det militära är han chef på en av bataljonens Archergrupper som förutom han själv består av ytterligare tre besättningsmän som har kamperat ihop i drygt fem år och känner varandra väl.
– Det är självklart väldigt kul att träffa grabbarna igen men som reservofficer är det även väldigt kul att få komma in och få träffa och jobba tillsammans med den heltidsanställda personalen. Jag har ju jobbat som instruktör på A 9 tidigare så jag ser en del soldater här som gjorde grundutbildningen tidigare och nu är här och jobbar. Det gläder mig.

Och förväntningarna på övningen?
– Att det blir elddop för bataljonen. Jag har alltid gillat elddop och det är liksom något ceremoniellt och fint över det. I övrigt ser jag fram emot att befästa rutinerna vid pjästjänsten ytterligare när det gäller skarpskjutningen.

 

Artilleriregementet SÖKER SOLDATER

Utbildningarna startar i juni och augusti 2017. Låter det intressant? Registrera dig på "Mitt Försvarsmakten" redan idag!