Med Mali i fokus

På ett skjutfält i Strängnäs pratar en spaningsgrupp med lokalbefolkningen, området är i nuläget lugnt men det finns beväpnande styrkor i närområdet. Den blivande malistyrkan, kallad Mali 05, som om knappt två månader reser till Mali, är just nu mitt under sin slutövning.

Solen går upp över det disiga fältet och frost täcker tältdukarna. Foto: Michael Alestedt Finta/Försvarsmakten
Kompanichefen samverkan innan nästa genomförande. Foto: Michael Alestedt Finta/Försvarsmakten

De militära fordonen står upprättade på fältet med skyttar som bemannar kulsprutor i varje hörn som skydd. Skyttarna står i tornen på terrängbilarna, även kallad galt och har utsikt över omgivningen utåt. Runtomkring grävs det, tält som upprättas och soldater som passar på att äta innan de får nya order. Förläggningen är en så kallad patrullbas, där spaningspatrullerna utgår ifrån när de skall samverka med lokalbefolkningen på olika platser i området.

Södra skånska regementet ansvarar både för den nuvarande styrkan i Mali och den nästkommande, Mali 05, som snart reser ned till Mali. Foto: Michael Alestedt Finta/Försvarsmakten

Övningen försöker efterlikna, så gott som möjligt, de förutsättningar som finns i insatsområdet som förbandet snart ska åka till. En av de viktigaste uppgifterna är att samverka med lokalbefolkningen för att få reda på deras uppfattning om säkerhetsläget i området. Till övningen finns det spelade figuranter som enbart pratar arabiska eller franska, precis som i Mali. Soldaternas färdighet ställs på prov och utbildningen de har fått kommer väl till hands.

Kompanichefen berättar att han är mycket nöjd med soldaternas och officerarnas utförda uppgifter. Han beskriver den goda andan i förbandet som även jobbar tillsammans till vardags. Soldaterna har varit samspelta under övningen och visat att de har en förmåga att lösa flera uppgifter samtidigt, på olika platser.

Styrkan upprättas av Södra skånska regementet (P 7) som länge tränat inför uppgiften. Under de två senaste månaderna har de fått specifik insatsutbilning mot Mali.

– Vi har tränat intensivt under en period och ser fram mot en kortare ledighet innan de sista förberedelserna för insatsen startar. Det känns då viktigt att vi tar hand om oss själva och de som gör insatser med oss på hemmaplan, alltså våra anhöriga. Att vi tar hand om varandra och våra anhöriga innan rotation till insatsområdet, säger Per Nilsson som är kontingentschef för Mali 05.

På fältet har skymningen kommit, som snabbt går över till mörker. Solen som värmt under dagen försvinner och höstkylan blir påtaglig. Efter natten är gräset täckt av frost och det ryker från fordonen. Ny order precis inkommit och basen skall flyttas, då samma procedur börjar om på nytt.