”Det ska höras när vi övar”

Skarpskjutningar på Tofta skjutfält är inget konstigt. Och från och med nu, sedan ÖB tagit beslutet att tidigarelägga etableringen av fasta förband på Gotland, så kommer att bli ett ännu vanligare inslag i vardagen för gotlänningarna.

Fredrik Månssson, kompanichef för Wilska kompani, berättar i filmen om skjutningarna på Tofta skjutfält. Foto: Josef Björnetun/Försvarsmakten

Den operativa reserven, Wilska kompani, från Skaraborg regemente, P 4 har genomfört ett antal skarpa skjutövningar på Tofta skjutfält de senaste veckorna och förra veckan rundande de av med att bland annat öva plutonsanfall.

− Vi vill öva så realistiskt som möjligt och då hörs det när vi övar, säger kompanichef Fredrik Månsson, med ljudliga skott från kanonen på stridsfordon 90 i bakgrunden.

I dag finns det vissa inskränkningar i det skjuttillstånd som gäller på Tofta skjutfält men kompanichef Fredrik Månsson har inte upplevt att det har påverkat övningsmöjligheterna.

− Det här skjutfältet lämpar sig alldeles utmärkt för att genomföra den här typen av skjutningar som vi gjort med detta förbandet. Det är snarare så att det är positivt att komma hit och få vara på ett annat fält än där vi normalt sett jobbar.

Den operativa reserven, Wilska kompani, har i dagarna återvänt till Skaraborgs regemente, P 4 och har istället ersatts av ett kompani från Norrbottens regemente, I 19 som kommer genomföra sin ordinarie verksamhet på Gotland.