Salutskjutning från HMS Kullen vid prinsdopet

Att skjuta salut är ett sätt för Försvarsmakten att högtidligt uppmärksamma nationella bemärkelsedagar. I dag fick HMS Kullen äran att skjuta salut i samband med H.K.H. Prins Alexanders dopceremoni.

HMS Kullen utanför Drottningholms slott.
HMS Kullen utanför Drottningholms slott. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten
HMS Kullens 40mm allmålskanon med Drottningholms slott i bakgrunden.
HMS Kullens 40mm allmålskanon med Drottningholms slott i bakgrunden. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten
21 salutskott redo att avfyras från 40mm allmålskanonen.
21 salutskott redo att avfyras från 40mm allmålskanonen. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten
Sjömannen Michael Gerelius genomför de sista förberedelserna inför salutskjutningen i 40mm allmålskanonen.
Sjömannen Michael Gerelius genomför de sista förberedelserna inför salutskjutningen i 40mm allmålskanonen. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten

Utanför Drottningholms slott kunde man tidigt på fredagsmorgonen se HMS Kullen ta plats framför slottet. Efter noggrann planering och förberedelser hördes det första av 21 traditionsenliga salutskott klockan 12:45.
− Det unika i dagens salutskjutning är att det genomförs både från Skeppsholmen och från ett örlogsfartyg utanför Drottningholm. Anledningen är kungens begäran att få hedra prins Carl Philips anknytning till marinen, säger örlogskapten Johan Grönhaug, fartygschef HMS Kullen.

Luftförsvarsbefälet Camilo Perez erkänner att han var lite nervös inför skjutningen.
− Vi var rädda för eldavbrott då den lösa ammunitionen som används vid salutskjutning inte innehåller lika mycket krut. Genom att ammunitionen inte skjuts ut med lika stor kraft som vanlig ammunition var vi rädda att någon skulle fastna. Att få eldavbrott hade varit det värsta som hade kunnat ske och inte något vi hade kunnat göra något åt.

Fördelen med den lösa ammunitionen är dock att den låter mer, något som är önskvärt under en salutskjutning. Salutskjutningen gick utmärkt, både från Skeppsholmen och HMS Kullen.