Fördomarna krossas

Maja Pettersson kommer ursprungligen från Borås. Sedan i våras är hon utbildad soldat på underhålltransportplutonen på Trängregementet i Skövde. Hon kommer direkt från befattningsutbildningen, där hon fick välja inriktning mot vad hon ville göra på förbandet. Men att vara logistiksoldat på Försvarsmaktens enda logistikförband var inte ett självklart val.

Maja Pettersson, soldat på underhållstransportplutonen. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
Underhållstransportplutonens lastbilar står uppradade medan soldaterna övar på skjutbanan. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
Hög koncentration gäller vid skyddsvaktsskjutning. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten

− När jag först fick höra om det trodde jag att jag skulle stå i ett förråd och dela ut strumpor och annat till andra. Jag hade ingen kunskap om vad en logistiksoldat gjorde. Jag trodde bara att det fanns stridande soldater som låg i skogen och sköt, så jag ville bli en sådan soldat. Men sen fanns det en plats som logistiksoldat på Trängregementet som jag tyckte lät intressant och då tog jag den, säger hon.

Tillsammans med sin pluton är Maja ute på övning. Solen skiner på lastbilarna som står uppradade på en grusplan någonstans i skogen utanför Skövde. Lite längre bort hörs skott avlossas på en skjutbana. För tillfället är det skyddsvaktsskjutning som står på agendan.
− Många tänker att transportsoldat är lika med lastbilschaufför men i grunden är vi alla soldater med samma utbildning. Skillnaden är att vår huvuduppgift är transportera förnödenheter, som exempelvis ammunition eller reservdelar till andra förband. Vi är ganska lite tid i lastbilen än vad man kanske tror. En vanlig dag på jobbet kan vara att vi är på kasernområdet och säkerställer att lastbilarna och släp är funktionsdugliga. Vi repeterar också mycket grunderna att vara soldat, säger hon.

Betydelsefullt och spännande

Innan Maja blev soldat visste hon inte riktigt vad hon ville bli. Hon visste att hon ville studera vidare efter studenten och att hon ville göra nytta någonstans. Polisyrket lockade men efter att ha genomfört Military weekend i Halmstad ville hon prova det livet efter studenten.
− Det är lite utmaningar hela tiden i jobbet både psykiskt och fysiskt. Man lär verkligen känna sig själv och sina gränser. Man vet aldrig vad som händer, om man får middag den dagen eller om det blir strapats. Men det kanske är det som gör jobbet så spännande också. Man vet inte vad som händer när man öppnar ögonen på morgonen.

Med ett förändrat säkerhetspolitiskt läge i närområdet och en förändrad omvärldsutveckling har politikerna bestämt sig för att satsa mer på försvaret och då med nationellt fokus. I övningar på soldatnivå jobbar man hela tiden med det nationella tänket.
− Det kanske inte är så troligt att vi blir anfallna i dagsläget, men vi pratar om det nu när vi övar. Som exempelvis nu imorse när vi var ute i fält och helt plötsligt blev påskjutna. Ena minuten sitter man lugnt och pratar med varandra för att i nästa minut inta eldställning. Då uppkommer diskussion och frågor som vilka laster som ska prioriteras för att komma iväg snabbare? Det är svåra men viktiga frågor att diskutera eftersom de som stannar kvar längre tar större risker än andra. Man får stänga av känslorna. Men det gör jag automatiskt så fort jag får på mig uniformen. Jag är annars en ganska känslig person. Men utanför grindarna är jag bara Maja, innanför grindarna är jag soldat Pettersson.

Mer övning ger effektivitet

Nästa vecka är det dags för hela kompaniet att öva tillsammans. Men den här veckan övar plutonen själva med att lära sig att gruppera, sätta upp tält och så snabbt som möjligt göra sig beredda på att lösa uppgifter.
− Som pluton utvecklas man väldigt mycket. Vi blir mer effektiva. Vi pressar tiderna, gör upp rutiner för vem som gör vad och kommer på nya sätt att komma iväg fort, man lär sig helt enkelt vad som fungerar. Ju mer vi övar desto bättre blir vi på det vi gör, man får rutiner och det märker man tydligt med en sådan här övning.

Målet för Maja är att jobba sig uppåt. Nästa steg är att göra som kollegan och gå gruppchefsskola för att utveckla sig.
− Utveckling handlar om att lära känna sig själv och det gör man genom att testa sina gränser och då är det här jobbet nog det bästa, säger hon.

Ta chansen

Just nu pågår en militär grundutbildning på regementet men redan om någon månad finns chansen att söka militär grundutbildning igen och få möjlighet att gå samma väg som Maja. Och nytt för i år är att de som redan har en grundläggande militär utbildning kan söka direkt till befattningsutbildningen. En utbildning som Maja rekommenderar starkt.
− Man kommer varandra väldigt nära på ett sådant här jobb. Ena stunden sitter man vid lägerelden och pratar och har det bra, andra stunden går man med tung packning som kan vara jobbigt, men man stöttar varandra.

Även om hon trivs på jobbet är det viktigt att stänga av när man kommer hem menar Maja.
− I den stunden jag hänger in uniformen i skåpet och går utanför grindarna lämnar jag jobbet bakom mig. Jag tror inte att man orkar med att ha jobbet med sig hela tiden. Som tjej är det en ganska grabbig jargong. Jag har inga problem med det men ibland kan det bli för mycket och då är det skönt att koppla bort det. När jag tar på mig uniformen känner jag stolthet och ett ansvar, men det kan vara skönt att ta av sig uniformen och bara vara Maja.

Du kan följa Maja Pettersson på instagram.com/trangregementet.