Dragonmusikkåren på turné med unikt konsertprogram

Om bara några dagar drar Livgardets dragonmusikkår ut i landet på turné. Det blir beriden parad och konsert med fri entré på flera orter runt om i Sverige.

Livgardets dragonmusikkår spelar såväl till häst som till fots och ger även sittande konserter. Foto: Photographer: Olov Wimark

Livgardets dragonmusikår, LDK är Försvarsmaktens enda beridna musikkår som nu åker ut på rundresa. Turnén börjar med ett öppet genrep i studio 3 på Sveriges Radio, därefter går färden till Falun, Karlstad och slutligen Strängnäs.

– Vi hoppas att det kommer mycket folk från områdena omkring de här orterna så att så många som möjligt får ta del av både uppvisningen och konserten, säger Mattias Jansson producent för Livgardets dragonmusikkår.

I både Falun och Karlstad startar den beridna paraden mitt på dagen. Uppvisningen går genom staden och avslutas med ett så kallat figurativt musikprogram, en konsert med uppvisning till häst. För den som vill ha mer bjuds det även på konsert till kvällen med fri entré. På programmet står musik av mästarna Berlioz, Holst och Purcell, men naturligtvis också populära marscher och underhållningsmusik.  Även i Strängnäs blir det konsert, där i samarbete med Kulturskolans blåsorkester.

Livgardets dragonmusikkår är en av Försvarsmaktens tre musikkårer och rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till slottet. De medverkar också vid särskilda statsceremonier och andra högtidliga tillfällen.

– Den beridna högvakten ses som en av Sveriges största turistattraktioner och för att fler orter än Stockholm ska få ta del av den så reser vi ut i landet med hästarna, berättar Mattias Jansson.

Varje år efter paradsäsongen åker Livgardets dragonmusikkår ut på turné till nya orter i Sverige med nytt konsertprogram. Musikkåren består av 30 musiker, 27 bleckblåsare och tre slagverkare. Kåren genomför cirka 140 spelningar under ett år, varav 45 är beridna vaktparader.