De byter helikoptrar mot Gripen under övningen

William Nilsson kom direkt från akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala för att delta i Flygvapenövning 16. Han är sjuksköterska och deltidsanställd soldat, kontrakterad för att arbeta i Försvarsmakten under del av året när just hans kunnande behövs.

Sjukvårdssoldater från fjärde basenheten under Flygvapenövning 16. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Den här gången handlar det för William om att under tre veckor tjänstgöra i fjärde basenheten på Helikopterflottiljen. Han har varit anställd sedan 2013 och får varje år en tjänstgöringsplan med tid och plats för när han ska byta sjuksköterskerocken mot uniform. Det ger god tid att planera vardagen och det är bara om det kommer någon speciell utbildning han kan få gå som det kan bli på kort varsel.

Man skulle kunna tänka att jobbet på en akutmottagning och i Försvarsmakten kan vara rätt lika, men det finns stora skillnader säger William Nilsson.

William Nilsson, direkt från akutmottagningen till Flygvapenövning 16. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten


− Anställda i försvaret är friska människor i bra form så då handlar det mest om att behandla vid skador och olycksfall. På akuten handlar det mer om olika sjukdomsfall. Sedan är det naturligtvis andra förutsättningar materiellt när man arbetar i fält. Därför är det väldigt utvecklande rent personlig, och ger variation, att få arbeta som deltidsanställd.

Fjärde basenheten på Helikopterflottiljen går under flygvapenövningen in och stöttar stridsflyget med cirka 25 personer, mest inom sjukvård eller drivmedel. Det är inte så konstigt, både i vardagen och under övning hjälper de olika flottiljerna varandra vid behov och på samma sätt hjälps man åt mellan försvarsgrenarna.

Det är kul att få göra något nytt tycker Mikael Svensson. Under övningen köra han en Sisu pansarterrängbil i sjukvårdsutförande men i vanliga fall är han gruppchef i en drivmedelsgrupp.
− När vi tankar helikoptrar gäller det att hålla reda på vilket tryck de olika typerna ska ha, och vi kan få jobba var som helst ute i terrängen. När det gäller Gripen då är det bara fullt ös och så får man stå på en platta på en flygbas.