Vädret besegrade till slut livräddare

Under den tredje tävlingsdagen i de militära väldsmästerskapen i livräddning blev till slut väderförhållandena för tuffa – tävlingarna vid stranden i Tylösand fick avbrytas efter några grenfinaler på grund av hård vind, höga vågor, strömmar och risk för åska. Men före avbrottet svarade de tävlande för fina prestationer i mycket krävande förhållanden.

Cecilia Sjöholm, Sverige, på väg mot en bronsmedalj i grenen ”Run Swim Run”, innan tävlingarna fick avbrytas i det hårda vädret. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Guldlaget från Sverige i grenen ”Rescue Tube Relay”. Foto: Försvarsmakten
Grenen ”Run Swim Run” inleds med en språngmarsch längs stranden. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Efter språngmarschen simmar de tävlande ut och rundar en boj. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Humberto Perez Mauriz från Spanien forcerar mot mål och en silvermedalj i grenen “Run Swim Run”. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten

– Det här är så nära riktig livräddning man kan komma, berättar Cecilia Sjöholm, glad men trött guld- och bronsmedaljör från Sverige under lördagens tävlingar. Jag har nog aldrig simmat i tuffare förhållanden faktiskt. Det var stökigt och man drev och kastades runt av vind och vågor.

Humberto Perez Mauriz, silvermedaljör från Spanien, hade inte något emot vågorna:
– Ju högre vågor desto bättre för mig! Jag är van vid vind och vågor vid kusten hemma i Spanien. Med tanke på förhållandena idag är jag nöjd med min prestation, men jag önskar att jag hade hunnit träna lite mer bara.

Säkerheten framför allt

De senaste mästerskapen har genomförts i insjöar, och även om förhållandena kan bli tuffa även där är havsmiljön något annat att bita i.
– Det är extremt bra prestationer vi har sett här idag, betonar tävlingsledare Jesper Lindberg. Det är kombinationen av vind, vågor som bryter, strömmar och den något svala vattentemperaturen på cirka 17 grader Celsius som gör att det här är något extra. Förhållandena gör dessutom att tiden för de tävlande i vattnet blir längre än normalt i varje tävlingsgren. De tävlandes säkerhet går först, och till slut blev de yttre förhållandena så svåra att vi fick avbryta.

Stor variation i tävlingsmomenten

De grenar som hann avgöras under lördagen var ”Rescue Tube Relay” för damer och herrar där man tävlar i fyrmannalag, ”Run Swim Run” för damer och herrar och ”Board Rescue” för damer där man tävlar i tvåmannalag. Det handlar i den första grenen om att simma ut till en nödställd i vattnet som sedan bogseras in med hjälp av en räddningstorped och bärs över mållinjen en bit upp på stranden. I den andra grenen att först springa en sträcka på stranden och sedan simma ut och runda en boj för att till sist åter springa en sträcka på stranden, och i den sista grenen att med hjälp av en bräda paddla ut till en nödställd som sedan tas med in till stranden på brädan.

Efterlängtade framgångar för värdnationen

Värdnationen Sveriges damer var framgångsrika under lördagens tävlingar och tog hem guldmedaljen i ”Rescue Tube Relay”, silvret i ”Board Rescue” och en individuell bronsmedalj i ”Run Swim Run”.
– Äntligen, utbrister Maria Lundahl, som ingick i guldlaget! Vår styrka i år är att vi verkligen tränat för det här och är vana vid vågorna.
– Jag har väntat på ett svenskt lagguld ända sedan jag började tävla i de här mästerskapen 2009, berättar en glad och lättad Cecilia Sjöholm. Vi hade lite på känn att det kunde gå bra, men vi visste att det skulle bli tufft eftersom Kina brukar vara särskilt starka i bassänggrenarna och Tyskland i strandgrenarna.

Det är många timmars förberedelser bakom de tävlandes prestationer under mästerskapen.
– Nu känns det att det vi fått utdelning för alla timmar vi tillbringat i det kalla vattnet och vågorna i sommar, konstaterar Melina Westerberg, silvermedaljör. Det var värt det!

Under den tredje tävlingsdagen hittade 36 medaljer sina rättmätiga ägare. Tyskland tog hem 11 medaljer under den tredje tävlingsdagen. Näst därefter kom Sverige med sju medaljer.