Stridsväst, vapen, och hjälm på – må bästa patrull vinna

Två dagar. Tjugo extra kilo att bära på. Åtta grenar att ta sig igenom i strålande sol och värme. Mörkerskjutning, nattorientering, och snabbmarsch när tröttheten som lättaste smyger sig inpå under kvällens sista etapp, men det är här allt hänger på. Det är nu som årets bästa hemvärnspatrull ska utses, efter flera timmars kämpande.

Näthindret vid stridshinderbanan. Ej tillåtet att krypa på enbart knän och fötterna, här gäller det att åla eller hasa sig fram. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Kämparglöden vet inga gränser för deltagarna under Hv-patrullen. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Lag 3 från 28. bataljon under momentet målupptäckt med målbekämpning. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Överraskningsmomentet för i år: Bågskytte. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Under, över, under, över. Ett måste i en hinderbana. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Moment: Vapenstjänst, KSP 58. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Rikshemvärnschefen, Roland Ekenberg delar ut pris till årets vinnare av Hv-patrull 2016. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Hemvärnets musikkår från Uppsala under avslutningsceremonin. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Pris för bästa tid på stridshinderbanan gick till lag 13 från Bohus kompani med tiden 09:31:67. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Årets vinnare av Hv-patrull, Johan Spennare (lagledare), Mikael Hagafors, Jocke Andersson, Per Snell och Magnus Bohrlund med skolchefen. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Hemvärnets patrulltävlan arrangeras för fjärde året i rad. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Förväntansfulla soldater anländer till tältbyn. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten
Med de allra sista krafterna slängde sig soldaterna över mållinjen. Trötta men oerhört glada och nöjda. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten

Det är lördag kväll och spänningen är topp. Startskottet har gått och patrullerna är långt ut i terrängen, kvar vid tältbyn är funktionärerna och några enstaka övningsledare och åskådare.

När klockan är strax över midnatt slänger sig första lagen in över mållinjen. Svettdropparna rinner längst med kinderna, ett högt jubel hörs rakt ut mot nattens klara stjärnhimlen. De är trötta, de är glada, men framför allt är de nöjda med sina insatser och att återigen bli utnämnda till Sveriges bästa hemvärnspatrull.

− Orientering och skjutning är vår starkaste sida, men vi trodde inte att det var möjligt att ta igen nio minuters försprång och komma först in i mål. Men vi är jätteglada och nöjda över vår prestation, säger Johan Spennare, lagledare för lag 6, 214:e underrättelsekompaniet från Upplandsbataljonen.

För andra året i rad har de lyckats med bedriften att kamma hem första plats. En titel de bär med stolthet och som de tänker komma tillbaka och slåss för igen nästa år.

− Ja, självklart kommer vi tillbaka, men det kanske blir lite ändringar i lagen, det vet vi inte just nu. Men vi ser redan fram emot det, säger Johan.

Hemvärnets patrulltävlan som arrangerades i helgen för fjärde året i rad på Hemvärnets stridsskola ger alla 40 hemvärnsbataljoner möjlighet att skicka sina främsta pratruller. Lagen består av fyra soldater plus en lagledare, och det är ett bra tillfälle att vissa upp sina personliga färdigheter och fysiska status. Patrullerna utsätts för grenar som handgranatskastning, avståndsbedömning, stridshinderbana, vapentjänst, målbekämpning, fältskjutning, punktorientering, och ett överraskningsmoment som i år var bågskytte.

Lettland var det enda utländska laget som närvarade för första gången under tävling. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten

Totalt har 15 lag varit med och tävlat, varav 14 svenska lag och ett lag från Lettland. Det är första gången Hv-patrullen har utländska lag med i tävlingen, och förhoppningsvis är det något som kommer att utökas till kommande år framöver. Det är i alla fall något som skolchefen, överste Björn Olsson ser framför sig.

Under söndagens avslutningsceremoni var rikshemvärnschefen, general Roland Ekenberg och chefen för Hemvärnets stridsskola, Björn Olsson på plats för att dela ut pris och tacka deltagarna och funktionärerna för deras medverkan.

− Jag vill tacka alla tävlande för en väl genomförd insats. Och även om inte alla är pristagare är ni alla vinnare, då ni gör en insats i svenska Hemvärnet. Ni ska vara stolta, bra jobbat! sa översten Björn Olsson.

Rikshemvärnschefen var också nöjd med det han bevittnade under helgen, och hans vision för framtiden är att samtliga 40 bataljoner ska skicka minst en patrull som är med och deltar.

− Ni har kämpat, och det har varit några jobbiga moment, men det viktigaste är att man inte ger upp och att man har kul, sa generalen Roland Ekenberg.