Dags för Livgardets dag

Den 3 september öppnas Livgardet i Kungsängen upp för allmänheten. Inne på regementet får besökarna se uppvisningar, ta del av föreläsningar, provåka fordon och man får testa hur det känns att bära stridsutrustning.
- Det finns massor av anledningar att besöka oss den här dagen. Vissa kanske vill uppleva gamla minnen medan andra kanske är intresserade av att jobba hos oss. Eller så vill man bara göra en utflykt och uppleva något nytt, säger major Jonas Höglund.

Livgardets dag är till för alla. Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten

Som chef för den avdelning som ansvarar för evenemang av detta slag har Jonas fullt upp inför den 3 september. Tillsammans med Livgardets kommunikationschef Paula Levänen, har han ansvarat för planeringen i allt från olika uppvisningar, mattält, busstransporter och publikvärdar.

- Min roll den 3 september är att knyta ihop alla dessa små delar så att de som besöker Livgardet får en dag fylld av positiva upplevelser.

Livgardets dag genomförs för att ge allmänheten en möjlighet att ta del av det som händer innanför regementets staket. Förhoppningen är att besökarna får lära sig mer om Försvarsmakten och den verksamhet Livgardet bedriver.

- För oss är det en möjlighet att visa upp en fantastisk arbetsplats fylld av utmaningar och upplevelser. Jag har ett jättebra jobb med möjligheter att utvecklas både som person men också inom en mängd olika arbetsområden.

Sedan värnplikten lades vilande bedriver Livgardet utbildningar för blivande soldater. Nyligen ryckte nya rekryter in och för deras del är den 3 september ett utmärkt tillfälle att visa släkt och vänner vad de gör tycker Jonas.  Han tror också att de som är intresserade av soldatyrket kan få ut mycket av dagen.

- Jag hoppas att vi under den här dagen kan inspirera några till att söka någon av våra utbildningar.

 Portarna står öppna mellan 11-15 och alla är välkomna. Livgardets museum, som tar besökarna tillbaka till en svunnen tid, kommer också vara öppet. Enklare förtäring kommer också finnas på området. För att det ska bli lättare för besökarna att ta sig till regementet kommer gratisbussar gå till och från Kungsängens centrum under hela dagen.

Vad kan stå i vägen för en lyckad dag?

- Det finns ju inget dåligt väder, men det är trevligare om det är fint så det hoppas vi på.