Spaningssoldaten som jobbar mitt i stan

– Det är variationen i arbetet och att vi jobbar i Stockholms innerstad som är anledningen till att jag valde att arbeta vid 10:e livbataljonen.

Spaningssoldaten Markus Fast arbetar i Stockholm och ska kunna hjälpa till att skydda viktiga verksamheter och infrastruktur i huvudstaden i händelse av krig. Samtidigt tillhör han 10:e livbataljonen som löser många skarpa bevakningsuppdrag och ceremonier mitt i stan. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten

Markus arbetar som spaningssoldat. Hans uppgift är att samla information om motståndaren utan att bli upptäckt. Det innebär långa pass med spaning mot terrängen där det kan finnas en fientlig ledningsplats, telemast eller nyckelpersoner hos motståndaren. All information han samlar in delas sedan med cheferna som ska kunna ta beslut utifrån den nya informationen.

Till vardags jobbar Markus på Livgardets 10:e livbataljon, en enhet som löser många statsceremoniella uppdrag i Stockholm och som även har flera skytteplutoner och en spaningspluton.

I bagaget har Markus flera olika utbildningar som kan komma till nytta. Han är utbildad både till skarpskytt och till fordonsförare.  Som fordonsförare ansvarar han för ett fordon och transporterar sina kollegor runt om i landet när de övar tillsammans. Fordonsförarutbildningen sträcker sig över flera veckor och under utbildningen får förarna lära sig att köra i skogen i tuffare terräng och bogsera fordon. Teorilektioner är också viktigt för att få ökad förståelse för hur tekniken i fordonet fungerar så man kan vårda och ta hand om fordonet efter övningar, så att det alltid är i topptrim.

Duktig skytt

Att kunna verka med sitt vapen är grundläggande för soldater i Försvarsmakten, oavsett om de arbetar mestadels i skogen, eller som Markus, mitt i stan. Ibland arrangeras tävlingar för anställda. Markus vann Försvarsmaktens skarpskyttetävling som genomfördes i maj vid markstridsskolan, strax norr om Linköping. Det var elva olika moment i tävlingen, bland annat orientering, avståndsbedömning, löpning och strid i bebyggelse.  Soldaterna skulle även kunna träffa rörliga och fasta mål på avstånd.

Markus lägger mycket tid att öva vid skjutvallen men det finns även annat man kan öva på inne på regementet. Till exempel karttjänst, orientering eller att skriva spaningsrapporter för att bibehålla sin kompetens.

Avslutningsvis förklarar Markus vad det bästa med att arbeta som spaningssoldat är.
– Genom vårt jobb ger vi våra kamrater möjlighet att göra sitt jobb mer effektivt.