Mångfald på HMS Carlskrona

Mera mångfald. Det är lätt att säga men inte alltid lätt att få till. 2013 startade Försvarsmakten projektet förberedande militär utbildning, FMU, för ungdomar med annan bakgrund än svensk. Vad hände med de ungdomarna efter utbildningen?

Signalmatroserna Ramninder Litt och Emin Eminagic, besättningsmän på HMS Carlskrona som under Almedalsveckan ligger i Visby hamn. Foto: Mattias Robertson/Försvarsmakten
Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall intervjuas av Alexandra Pascalidou under seminariet "Bredda kompetensen - öka affärsnyttan genom mångfald" under Almedalsveckan. Foto: Mattias Robertson/Försvarsmakten
I seminariet deltog bland andra även Clas Olsson från Arbetsförmedlingen. Foto: Mattias Robertson/Försvarsmakten

Ramninder Litt är 25 år och bor i Ängelholm. För några år sen jobbade han i sin pappas indiska restaurang och fick se en affisch om förberedande militär utbildning, FMU. Han kontaktade Arbetsförmedlingen för att höra om det fanns möjlighet att gå den.

Ramninder blev en av 600 ungdomar som påbörjade förberedande militär utbildning i Försvarsmakten. 450 genomgick hela utbildningen. FMU, som den kallades, var en 10-veckorsutbildning som Försvarsmakten drev tillsammans med Arbetsförmedlingen. Den riktade sig till ungdomar med icke-svensk, främst utomeuropeisk, bakgrund där deltagarna även fick möjlighet att komplettera sina gymnasiebetyg. Eftersom Ramninders föräldrar kommer från Indien så blev han antagen.

Hans pappa var tveksam. Han visste hur militären fungerade i Indien där de unga rekryterna skickades direkt till oroligheterna vid gränsen.
– De skickade mig till Boden. Det var snö och mörkt, och vi låg i fält nästan hela tiden. Sen sökte jag till flottan, berättar Ramninder som hellre ville jobba i närheten av familjen i Ängelholm.

Just då fanns det möjlighet att söka grundläggande militär utbildning i Karlskrona, och så fick det bli.

Har det militära förändrat dig?
– Ja, jag var ganska lat innan. Gick upp sent och var dålig på att bädda sängen. Min mor är rätt nöjd nu.

Emin Eminagic är 23 år och bor i Lund. Han är född i Split i dåvarande Jugoslavien och kom till Sverige när han var två år gammal. Han genomgick förberedande militär utbildning i Karskrona. För honom föll det sig naturligt att söka till flottan, som är rikligt representerad i Karlskrona.

Nu arbetar han liksom Ramninder som signalmatros på HMS Carlskrona.

– Här får jag göra saker som jag aldrig gjort förut och åka till ställen där jag aldrig varit förut. Jag stortrivs, säger Emin.

En signalmatros har en hel del varierande uppgifter, allt från utkik till att gänga ror (styra båten) och bunkring. Ramninder är reservrökdykare och ska även börja köra räddningsbåt, FRB – "fast rescue boat".

Under Almedalsveckan ligger HMS Carlskrona i hamnen i Visby. I ett tält på däck håller Försvarsmakten några av sina aktiviteter under den späckade veckan.

I seminariet "Bredda kompetensen – öka affärsnyttan genom mångfald" var det då naturligt att Emin och Ramninder, som tillhör HMS Carlskronas besättning, fick berätta om sina vägar in i Försvarsmakten.

Ramninder Litt intervjuas av Alexandra Pascalidou i seminarietältet på HMS Carlskronas däck. Till höger Emin Eminagic. Foto: Mattias Robertson/Försvarsmakten

– Vi behöver mångfald för vår rekrytering. Det är också så att Försvarsmakten och vi som jobbar där ska spegla befolkningen så att alla känner igen sig. Det handlar om förtroende, säger Peter Sandwall, Försvarsmaktens generaldirektör.

Seminariet tog avstamp i förberedande militär utbildning, där flera intressenter samverkade för att försöka bredda Försvarsmaktens rekryteringsbas, och landade i mångfald som ett vinnar-vinnar förhållande för både individerna och samhället.

– Det är spännande att få berätta. Vi behöver öka mångfalden för att Försvarsmakten ska likna samhället. Det är en demokratifråga, säger Emin Eminagic.