Operation Harald

snabbhet, flexibilitet och kontroll

Det är egentligen en helt vanligt tisdagsmorgon för många i Sverige. Solen har gått upp och folk är på väg mot sina arbeten. I Karlsborg, närmare bestämt vid 32.underrättelsebataljon råder febril verksamhet.

Felix Berglund, fallskärmsjägare. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Fallskärmarna uppradade på Visby flygplats. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Under framryckning mot spaningsuppgiften. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Här framrycker man mot den skarpa stridsskjutningen. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

I hangaren på flygplatsen plockar de sista soldaterna ihop sin utrustning. Inom några minuter ska alla soldater marschera ut till det väntande flygplanet. Klockan tio skall de hoppa ut över Gotland och genomföra sitt uppdrag. Operation Harald har startat. I operationen finns personal från bataljonsstaben, 320.funktionsskvadron samt 323.fallskärmsjägarskvadron.

Redan för en månad sedan påbörjades planeringen av ”Operation Harald” på K3 i Karlsborg. Syftet var helt enkelt att testa förbandets förmåga att snabbt kunna planera och genomföra en operation med alla dess delar.
— Vi måste vara snabba när det gäller, berättar Kapten Anders Torstensson som är övningsledare för operation Harald. Syftet med övningen är att testa vår förmåga att snabbt agera när högre chef vill. Vi är ett operativt förband som i rätt situation kan levererar strategisk effekt. Övningen syftar också till att hitta brister och lära oss av dem.

Truppen med soldater samt deras chefer fick först reda på uppdraget under måndagseftermiddagen. Efter några timmars förberedelser var de klara att påbörja uppdraget. Operationen går ut på att lokalisera och bekräfta misstänksamma aktiviteter som sker på ön.
— Vi vill snabbt kunna agera på hot mot Sverige oavsett nivå, berättar Kapten Torstensson. Därför försöker vi övar realistiskt och under olika förutsättningar. Ibland över vi storskaligt med massor av förband och nu lite småskaligt, nästan osynligt.

Flygplanet, TP-84, taxar ut på startbanan och lyfter. Resan tar ungefär en timme. På resan sjunger soldater olika traditionella sånger. Men en viss anspänning ligger ändå i luften inför hoppet.

Grönt ljus
Grönt ljus betyder att kasta sig ut från 200 meters höjd med 50 kilo tung utrustning. När man väl landar skall allt snabbt packas ihop. Att kasta sig ut från ett flygplan kräver att man övertalar hjärnan att det ska går bra innan man tar steget. Men många hopp gör att man blir mer erfaren. Tvivla är inte aktuellt.
— Inställningen har ändrats från början till den jag har nu. I början var man självklart hopprädd. Men nu har man mer driv. Det är en sådan god stämning på planet och det är inte skrämmande längre. Man blir nästan sugen på att hoppa då man vet att det är starten på det man egentligen ska göra, uppdraget mål, berättar Felix Berglund, fallskärmsjägare.

Nu öppnas dörrarna på TP-84. En röd lampa tänds och samtliga soldater skriker ut ”rött ljus”. De är redo. Fasthakade i vajern som skall dra ut fallskärmen kort efter att de har lämnat flygplanet. På 300 meters höjd, nästan ingen höjd att tala om, tänds den gröna lampan och hopparna försvinner snabbt ut genom dörren.  När skärmen vecklar ut sig blir det tyst några sekunder innan marken närmare sig.


Väl på marken lossar de fallskärmen och ur ryggsäcken tar de fram vapen och laddar. De packar ihop fallskärmen och drar på sig ryggsäcken och springer mot en förutbestämd plats.  Operation Harald är nu i full gång.
— Det är tungt, fysiskt, att ta sig av landningsplatsen. Det måste gå fort och det är tungt. Men man vänjer sig och utmaningarna stegras ju under utbildningen och från övning till övning. Men att vänjer kroppen att bära 55 kilo i ryggsäcken plus 20 kilo stridsutrustning som vi gör lär man sig nog aldrig att göra. Det är något som man inte glömmer men alla i gruppen har samma sits och det fyller ingen funktion i att klaga. Det skapar bara en dålig stämning och mentaliteten blir en galghumor istället för att gnälla. Man får se fram emot nästa rast och inte det riktiga målet fyra mil bort, berättar Felix.


Man förstår Fallskärmsjägarens ledord: Vilja, mod och uthållighet. Nyckelord som väl stämmer överens med deras verksamhet i Karlsborg.

Skymningen har börjat lägga sig och soldaterna och skvadronchefen samlas för en kort genomgång inför natten. Det är dags att rycka fram till sin observationsplats och alla ska få den sista informationen.
— Vi har fått en ny uppgift från högre chef som skall resultera i ett gripande. Order; Echo spana mot punkt.. så fortsätter skvadronchefen att ge order till de olika grupperna. Han avslutar ordergivningen med; Vissa har längre att gå så sätt fart nu.

Skymningen faller och soldaterna i gruppen framrycker dolt genom terrängen. Väl på plats för grupperingen maskerar de noggrant sin observationsplats för nattens arbete. De arbetar två och två. Stridsparsvis som det kallas på militärspråket.

Natt blir morgon
Under kvällen och natten förbereder funktionskvadronen stödet för de kommande dagarna. Även rapporter kommer in från respektive observationsplatser. Informationen rapporteras vidare och man tar beslutet att göra ett tillslag på morgonkvisten. De olika grupperna får order att omgruppera, gå till en ny plats där en enklare ordergivning ska ske.
— Normalt så kanske det inte sker så mycket aktiviteter som det har skett för oss, berättar Kapten Torstensson. Men vi övar och det är viktigt att alla soldater känner sig delaktiga och att vi övar alla delar och får med allt så att vi får till en bra utvärdering över helheten.

Lösskjutningsanordningen skruvas loss från vapnet. Skarpskjutning står på schemat under onsdag. Nu ska alla soldater få visa att de kan sin sak.
— Det är inga konstigheter med skarpskjutning. Man litar på grabbarna. Men visst skärper man till sig. Det som är extra bra hos oss är att alla vill vara bäst så alla vill utvecklas och vi får ett bra driv, avslutar Felix intervjun.

Plötsligt drar allt igång. Soldater framrycker mot målen ute i terrängen. Allt sker ordnat och strukturerat. Målspelet sker av en officer som har kommit till platsen bara för denna övning.

Sista striden
Motståndaren uppträder framför gruppen och gruppcheferna skriker ut sina ordrar och soldaterna utför dem. Tempot blir mer intensivt och soldaterna springer framåt och intar sina eldställningar innan de med ett smattrande avfyrar sina automatkarbiner. Tunga granatgevärsskott blandas in under eldstriden. Snabbt kommer soldaterna på fötterna igen och rycker framåt.

”Eld upphör” ropas högt ut av officeren som sköter målspelet. Orden repeteras av alla och skjutningen avbryts.

Övningen närmar sig sitt slut. Vård och återhämtning står på schemat den närmaste tiden. Operation Harald avslutas under torsdagen då även utvärdering sker. Förutom delar av 32.underrättelsebataljon har även andra delar ur Försvarsmakten bidragit såsom F7-Transportflyg samt Trängregementet.