–Det var roligt! Får vi göra det igen?

Kommentarerna från de svenska och estländska hemvärnssoldaterna är positiva och de har alla samma målsättning, att kunna bidra till ett säkert Östersjöområde. Under helgen har utbytt erfarenheter och gått igenom de olika procedurer man jobbar efter i syfte att kunna skydda en hamn och att göra det bra.

De estländska soldaterna kliver ombord på stridsbåten för att upprepa momentet de nyss sett svenskarna göra. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Hemvärnssoldat Björn Walter tätt följd av de estländska soldaterna kliver i land för att säkra terrängen. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Süüne Mäll och Johan Malmström går igenom hur momentet avlöpt. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Göran Karlsson guidar besökarna genom momenten. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Mitt under momentet ser åskådarna hur en av stridsbåtarna avviker. De ger sig av på sjöräddningsuppdrag och ska plocka upp räddningstjänsten för att fara vidare och undsätta seglare som gått på grund. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Jonas Pettersson med sin hund Chriga fyller en viktig funktion i insatskompaniet. Chrigas nos ger ovärderlig hjälp. Hon är Jonas fjärde hund och som namnet antyder var tanken redan från start att hon skulle bli en arbetshund. På ettårsdagen påbörjade de hennes utbildning och när hon var arton månader gammal var hon redo. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Mikael Lostedt kände en dag att han tröttnade på skriverier om Hemvärnet så han gick med. "Till vardags är jag projektledare på Ericsson och jag känner att jag kan bidra med min kompetens och, jag får också med mig bra erfarenheter tillbaka till jobbet" säger Mikael Lostedt. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Christer Wallin och Kent Svensson kommer från Hemvärnet på Gotland där de jobbar i sjöplutonen. De är med för att ta med sig erfarenheter hem till sig. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Ivo Hakman och Henno Rüütel från Estland är nöjda med vad de sett och ser fram emot nästa år när övningen går i deras hemland. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Det svenska insatskompaniet följer hack i häl efter det estländska för att bilda sig en uppfattning om hur de löser uppgiften. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Ejvind Vonsild från Danmark har fått ett bra intryck av hur det svenska hemvärnet är uppbyggt. "Det är grundligt genomtänkt ner i detaljer och jag ser gärna att vi gör mer av detta tillsammans" säger Ejvind Vonsild. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Bevakningskompaniet på väg att överta bevakningen av det säkrade objektet. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Insatskompaniet delger läget för bevakningskompaniet som ska överta bevakningen av objektet. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Minorna baktill på stridsbåten har fällts och plockats upp några gånger under helgen. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten

Den svenska stridsbåten forsar fram och inuti sitter soldaterna från Estland. De har sett sina svenska motsvarigheter i insatskompaniet göra samma sak och nu är det deras tur. Båten saktar in och smyger upp mot klippan och soldaterna tar sig i land och sprider snabbt ut sig för att säkra terrängen.

Caroline Sulasalmi Wallin utbildad amfibiesoldat på Amfibieregementet, numera gruppchef i Hemvärnets 371:a insatskompani, tar sig fram lite snett bakom sina utländska motsvarigheter. Hon studerar hur de rör sig och hur de kommunicerar och konstaterar att det inte skiljer sig så mycket på det stora hela.

– Det är intressant att höra dem och att se hur de gör när de löser uppgiften. Det är ganska lika men det finns små olikheter, säger gruppchefen Caroline Sulasalmi Wallin. 

När området är säkrat ger man klartecken till bevakningskompaniet att komma till platsen för att överta bevakningen av objektet. Ytterligare en stridsbåt närmar sig kajen som fylls av fler soldater.

Ivo Hakman från Estland är yrkesofficer och jobbar med att utveckla hemvärnet i sitt hemland. Han är nöjd med helgens erfarenheter och ser det som något att bygga vidare på inför nästa års gemensamma övning i Estland.

– Det har varit jättebra att se hur ni, Sverige, löser era uppgifter, det ger oss idéer för hur vi kan förbättra oss och försäkrar oss om att vi kan arbeta tillsammans och skapa större trygghet och säkerhet i Östersjön. Vi gör varandra starkare med detta kunskapsutbyte. Minutläggningen är också intressant och inget vi har för tillfället men som vi gärna vill ha, säger Ivo Hakman.

Johan Malmström är kompanichef och han har dragit nyttiga erfarenheter efter helgen.

– Vi har känt på varandra och nästa steg nu är att öva tillsammans på riktigt i en gemensam enhet med uppgiften att skydda hamn. Vi har dragit viktiga erfarenheter som vi får titta mer på, inom sambandsområdet och ledning exempelvis, säger Johan Malmström.

Danmark deltog med två deltagare under helgen varav marinofficer Ejvind Vonsild var en av dem.

– Vi har fått ett bra intryck av hur det svenska hemvärnet är uppbyggt och hur man arbetar. Det är grundligt genomtänkt ner i detaljer och jag ser gärna att vi gör mer av detta tillsammans, säger Ejvind Vonsild.

Övningen startade i torsdags och avslutades under söndagen. Dagarna har bestått av en mängd olika aktiviteter som work shops, föreläsningar och förevisningar med mera där man fokuserat på hamnsäkerhet. Konceptet kommer nu att utvecklas vidare och följas upp av fler gemensamma övningar.