”Jag har inte ångrat mitt val”

Amfibiedykare genomför sök, rekognosering, dokumentation, bärgning och de ska dessutom ha förmågan att oskadliggöra ammunitionseffekter under ytan.

Simon Gustafsson har förberett sig inför dykutbildningen bland annat med ökad fysisk träning. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Instruktörerna har noggran uppföljning på eleverna under alla moment. Dykflaggan är också hissad Foto: EOD-pluton/Försvarsmakten
Dykmetoderna ska nu förfinas Foto: EOD-pluton/Försvarsmakten
Mer än halvägs in i utbildningen fortsätter den nu på djupare vatten, vilket ger andra utmaningar Foto: EOD-pluton/Försvarsmakten

I en nära framtid kommer detta att vara vardagen för förbandets blivande amfibiedykare som för näravarande genomför dykutbildning. De sex eleverna inledde den grundläggande dykutbildningeni Karlskrona på Försvarsmaktens Dykeri och Navalmedicinska Centrum (DNC). Efter den grundläggande inledningen fortsatte utbildningen på förbandet med mer fokus på en tillämpad dykutbildning. Den tillämpade delen bestod av moment såsom till exempel sökmetoder och mekaniska arbeten. Det sistnämnda innebär att eleverna fysiskt ska arbeta med olika verktyg under vattnet. Utöver det genomfördes dessutom utbildning i dokumentationshantering som de kommer att utveckla än mer under den fortsatta dykutbildningen.

Eleverna fortsätter på djupare vatten

– Kursen har hittills varit väldigt intensiv, men upplägget och innehållet är på en bra nivå vilket gör det lätt för oss elever att ta till oss av utbildningen. En annan stor fördel är att instruktörerna hela tiden trycker på det som är viktigt och förklarar syftet med de olika momenten vilket också motiverar oss. Jag genomförde min grundläggande militära utbildning här på förbandet år 2012. Min inriktning efter GMU:n var sambandstjänst, jag jobbade nära dykarna och det var så jag fick intresse för att själv söka mig till utbildningen och jag har verkligen inte ångrat mitt val. Inför dykutbildningen förberedde jag mig på olika sätt, bland annat genom ännu mer fysiskt träning med mycket fokus på bålstabilitet för att vara i så bra form som möjligt, sa Simon Gustafsson, dykelev

Halvvägs in i utbildningen, hade eleverna tillsammans genomfört cirka 128 dykningar med en tid av 76 timmar under vattnet. Den fortsatta dykutbildningen kommer ta eleverna på ännu djupare vatten, de kommer att dyka på djup mellan 20-40 meter. Att dyka på djupare vatten innebär att det blir kortare tid under ytan, då ett ökat djup påverkar kroppen på olika sätt. Eleverna kommer nu också att förfina sina kunskaper än mer.