Fina prestationer under FMM i livräddning

Sex svenska rekord vid Försvarsmaktsmästerskapet i livräddning bådar gott inför sensommarens militära VM i Halmstad. Cecilia Sjöholm, som lämnade tävlingen med fyra guld och ett silver, tror på laget.

Det är ett inspirerat gäng som tävlat och slagit rekord och som ser fram emot att få tävla på det militära världsmästerskapet senare i sommar i Halmstad. Foto: Thomas Persberg/Försvarsmakten
Lagkapp 4*50 meter. Här slogs det svenska rekordet. Foto: Thomas Persberg/Försvarsmakten
Livräddningstorpeden på ryggen används för att linda runt den man räddar, i detta fall en docka. Foto: Thomas Persberg/Försvarsmakten
Livräddningstorpeden på ryggen används för att linda runt den man räddar, i detta fall en docka. Foto: Thomas Persberg/Försvarsmakten

– Vi har aldrig haft ett så sammansvetsat lag som nu, säger Cecilia Sjöholm, som inte bara presterade lagkapperna utan även slog rekord i en individuell gren.

Det är ett inspirerat gäng som tävlat I helgen och som ser fram emot att få tävla på det militära världsmästerskapet.

– Detta är ett år som Försvarsmakten satsar extra hårt på livräddning och som har gett oss bra tränings- och teambuildngsmöjligheter. Det märks att det är ett år som det är ett hemma-VM, säger Kajsa Lönn, tävlande I damlaget.

– Vi slog ett åtta år gammalt rekord. Alla är i bra fas inför hemma-VM. Vi har bra harmoni i laget och vi kommer troligtvis att slå rekord igen i Halmstad när vi har toppat formen, säger Gustaf Wahlberg, som simmade andrasträckan I lagkappen.

Erik Rosenqvist fick en tuff utmaning I sistasträckans uppgörelse.

– Det blev en tuff fight om andra till fjärde platsen i den öppna tävlingen Brita Memorial. Jag var snabbast i målgången och lyckades knipa andraplatsen efter Tysklands landslag. Det var bara att ösa på och det gav extra energi att det var tight mellan lagen, säger Erik Rosenqvist.

Livräddning är av förklarliga skäl något som ingår i de fysiska kraven  i marinen. För att sporra träningen har man även inom denna gren tävlingar och under den gångna helgen löpte årets Försvarsmaktsmästerskap, FMM, i livräddning av stapeln. Det har blivit en tradition att samarrangera det med den civila livräddningstävlingen Brita Memorial  i Jönköping och det är Marinbasen som har på sin lott att stå för arrangemanget. De tävlande kommer främst från de marina förbanden men även Livgardet, Södra skånska regementet och Ledningsregementet finns representerade med tävlande.

Mikael Holmström är sektionschef för livräddarna på FMIF och också en av de som arrangerar tävlingen för Marinbasens räkning.

– Vi har haft ett samarbete med Jönköpings simsällskap i över tio år och det här blev det bästa året både arrangörsmässigt men också tävlingsmässigt för våran del i Försvarsmakten. Resultaten bådar riktigt gott inför VM senare i sommar, säger Mikael Holmström.