Verklig träning i simulerad miljö

Stridsvagsförmågan utvecklas med hjälp av effektiva träningsanläggningar

Det är en ganska oansenlig byggnad när man bara ser den från utsidan, Gul, fyrkantig och lite tråkig. Med en grusparkering utanför. Och några träd. Men, man ska inte låta sig luras av ett beskedligt yttre. Innanför dörren finns en avancerad simulatoranläggning för stridsvagnar, där det ofta är fullt krig.

Stridsvagn 122 på Skövde övningsfält.
Träning med simulatorer kombineras med träning i verkligheten. Här ses stridsvagn 122 på Skövde övningsfält vid ett utbildningstillfälle för Markstridsskolans personal. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten

Stridsvagnsförmågan är på frammarsch i Sverige och de soldater och officerare som jobbar i dem behöver utbildas och övas. De kommande åren ska antalet kompanier mer än tredubblas och det är en tillväxt som bland annat kan göras med hjälp av den avancerade utrustningen i den så kallade besättningsträningsanläggningen som drivs av Markstridsskolan. 

— Den här anläggningen har under året som gått fördubblat sin storlek, Vi kan på ett väldigt effektivt sätt öva många människor på olika nivåer tack vare den här tekniken, berättar Stefan Lindquist som är chef i anläggningen och som har en gedigen bakgrund som stridsvagnsofficer. Tack vare den här utbyggnaden har vi möjlighet att öva på ett sätt som det inte finns motsvarighet till någon annanstans i Europa. 

Intensivt och effektivt

Anläggningens storlek och omfattning gör det möjligt att öva många besättningar samtidigt. Inne i byggnaden finns åtta olika containerliknande konstruktioner som är uppbyggda precis som insidan på en stridsvagn. Här kan skytt, förare, laddare och vagnchef tillsammans öva som om de befann sig ute i verkligheten. Här finns det dock inget som undgår Stefan och hans kollegor när de följer vagnarnas rörelser på den stora skärmen utanför. Det är så nära verkligheten man kan komma, men med total uppföljning.

— Det här är ett otroligt effektivt sätt att öva. Det krävs inte många instruktörer för att kunna hantera ett stort antal soldater och officerare, berättar Stefan. Vi ser och hör allt de gör och kan ge dem direkt återkoppling efter ett anfall.

Det som också gör anläggningen så unik och värdefull är att det går att öva så kallat dubbelsidigt. Man kan alltså öva mot varandra och inte bara emot en dator. Och att ha en riktig motståndare som tänker själv är ovärderligt.

— En tänkande motståndare, en människa, kommer att ge dig ett motstånd som är verkligt. Som tränar dig på att hantera oväntade saker på ett sätt som en dator inte kan, menar Stefan och berättar även om det många fördelarna med att lära sig av sina misstag. 

— När det gäller alla simulatoranläggninar som vi har på Markstridsskolan så jobbar vi utefter ett koncept där man får förhållandevis lite förberedelsetid och sedan kör igång snabbt. Vi tror att man lär sig allra bäst av att göra misstag och dra erfarenheter genom att göra sakerna rent praktiskt, och en sådan här anläggning erbjuder optimala förutsättningar för att få mycket tid att agera på plats i stridsvagnen istället för hukad över kartor och orderdokument. Om sedan anfallet går fel, ja då utvärderar man och provar igen, en erfarenhet rikare kring vad som fungerar och vad som inte gör det. Det är ett framgångsrecept. 

Norskt besök

Just på grund av anläggningens unika möjligheter är den välbesökt. Bland annat har det varit full träning av norska stridsvagnsförband under en vecka, som gör att man får utbyta erfarenheter och ta del av hur andra nationaliteter övar och tränar.

— Det är väldigt kul att de vill komma hit och öva. De har ingen egen anläggning i drift just nu så vi är självklart intressanta för dem så att de får möjlighet att träna på det här effektiva sättet, berättar Stefan som fortfarande brinner för stridsvagnssystemet och utbildning. Jag har ett jätteroligt jobb där jag får möjligheten att arbeta både med datorer och människor och har förmånen att få träffa stridsvagnssoldater och se dem i ögonen flera gånger om året. Det har jag gjort sedan 2000 och jag får ständigt vara med och utvecklas. Oslagbart.