Slut på del ett, nu börjar det roliga

Sedan årsskiftet har rekrytutbildningen GMU ersatts av GU, grundläggande utbildning. Den är nu 9-11 månader lång och består av två delar. Den första, som fortfarande kallas GMU, varar i 13 veckor och är gemensam oavsett vilket jobb man ska ha i Försvarsmakten. Under den andra delen utbildas soldaten eller sjömannen mot sin befattning.
På Sjöstridsskolan i Karlskrona firade igår de omkring 130 rekryter som ryckte in i januari, att de klarat sin första del av utbildningen.

Rekryt Felix Einarsson från Hudiksvall fick besök från mormor Monica Winbeck och sin syster Clara Einarsson. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Per-Ola Johansson, Sjöstridsskolans ställföreträdande chef Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Kyrkan var fylld med rekryter och närmre 500 tillresta anhöriga. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
"Bildvisning till vänster, tipsrunda runt kaserngården och kaffet finns rakt fram!" Rekryt 414 Serner informerar anhöriga om eftermiddagens möjligheter. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten

I Amiralitetskyrkan hölls en traditionsenlig ceremoni med soldaterinran för rekryterna dit också anhöriga var inbjudna. Sjöstridsskolans ställföreträdande chef, Per-Ola Johansson upplyste om vad det innebär att arbeta som yrkesmilitär, vad Försvarsmakten har för uppgift och vad som är så speciellt med att jobba i Försvarsmakten.

- Det har varit, och kommer vara jobbigt, men det är ett underbart roligt jobb på många vis! Med en god människosyn och tolerans gentemot alla människors olika värderingar är ni nu nya kuggar som ska hjälpa till att lösa Försvarsmaktens främsta uppgift: att värna Sveriges frihet och oberoende.
Ni är viktiga och ni gör skillnad! Jag är stolt över era prestationer så här långt. Det ska ni själva vara, och jag hoppas också att ni anhöriga och vänner är stolta över de tjejer och killar som sitter här idag, sa Per-Ola Johansson.

Hemvärnets musikkår bjöd på några musikstycken och amiralitetspredikant Birgitta Åman höll en kort andakt och framförde några bra tips på vägen:

-          Ta ansvar för allt du säger och gör
-          Sov inte så mycket som du skulle vilja
-          Driv aldrig med någons drömmar
-          Låt inte solen gå ner över din vrede
-          Det är lättare att få förlåtelse än tillstånd
-          Tro på Gud men lås bilen

Efter soldaterinran fotograferades alla rekryter på kaserngården och det gavs möjlighet för de blivande sjömännen och soldaterna att visa sina besökare hur de haft det under den första utbildningstiden.

Felix Einarsson, 25 år från Hudiksvall tycker att de första månaderna varit intressanta men också utmanande.

- Det har varit väldigt roligt och lärorikt men samtidigt ganska påfrestande med ovissheten att inte veta vad som väntar från dag till dag. Men nu ser jag fram emot nästa del i utbildningen, säger Felix som ska vidare till första ubåtsflottiljen och ett jobb inom samband och ledning.