Omväxling, utveckling och kamratskap

"Det blir bara roligare ju mer man lär sig"

För en vecka sedan inledde stridsvagnskompaniet den efterlängtade skarpskjutningsperioden på Tåme skjutfält. Under måndagen den 18 april övade kompaniet tillsammans med granatkastarplutonen ur stabs- och understödskompaniet.
– Det här är den absoluta höjdpunkten på året, men jobbet har också en massa andra fördelar, det varierande och utvecklande men det är främst gemenskapen som gör att man trivs så bra, alla hjälps åt och jobbar för varandra, berättar stridsvagnsföraren Stefan Bengtsson.

”Det är ett jobb med mycket variation och utveckling men det är främst gemenskapen som gör att man trivs så bra, alla hjälps åt och jobbar för varandra”, säger stridsvagnsföraren Stefan Bengtsson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Vagnarna på väg för att lasta ammunition inför dagens skjutningar. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Jag trivs jättebra med mina kollegor så jag känner definitivt att jag valt rätt jobb” , säger Martina Sjölander. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Under måndagen övade kompaniet plutonsanfall, skarpskjutningarna genomfördes med kulspruta och besättningarna fick även öva ledning av indirekt eld från granatkastare. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Effekt i målet, granatkastarplutonens granater exploderar i målterrängen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Genomgång med en av vagnsbesättningarna efter ledning av indirekt eld. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Årets skjutperiod är första skarpskjutningen för många av soldaterna på kompaniet. Under veckan har fokus legat på att få igång samspelet i besättningarna, till exempel ordergivning, rapportering och målangivning. Skjutperioden ligger lite senare än normalt på grund av att kompaniet deltagit i de två stora övningarna Vintersol och Cold Response.

En rutinerad och en nyanställd

Stefan Bengtsson från Kristianstad och Martina Sjölander från Göteborg är två av soldaterna på stridsvagnskompaniet, en med flera års erfarenhet och en som fortfarande är under utbildning. Stefan som är förare har varit anställd nästan fem år medan Martina som är skytt gjorde sin grundläggande militärutbildning, GMU, sommaren 2015 och nu närmar sig slutet av sin befattningsutbildning. När det gäller Stefan Bengtsson kan de flesta ana att han trivs bra med sitt jobb, han har ju jobbat på kompaniet sedan juni 2011.
– Absolut, jag trivs jättebra. Det är ett jobb med mycket variation och utveckling. Vi har som nu skarpskjutningar i Tåme, vi är med på övningar både i Sverige och utomlands. Ta bara de senaste åren, vi har varit på Cold Response i Norge tre gånger, Vi har varit på övningar i Skövde och på Gotland och ibland är vi i Skövde och övar i besättningsträningsanläggningen. Men det är främst gemenskapen i gänget, alla hjälps åt och jobbar för varandra. Det blir en härlig kamratskap som gör att man trivs så bra, berättar Stefan.

Roligare och roligare

För Martina Sjölander som nu utbildar sig till stridsvagnsskytt har det varit full fart sedan förra sommaren då hon ryckte in till GMU.
– Det har varit ett mycket utvecklande år och det blir bara roligare för varje dag som går. Jag hade länge velat göra GMU, och då framförallt för att få utmana mig själv. Jag gick in med den inställningen att om jag trivdes skulle jag fortsätta och det blev inget svårt val. Jag har ju redan fått uppleva två stora övningar där vi har fått mycket mängdträning i grunderna i vagntjänsten. Kanske inte optimalt för en skytt som såklart vill skjuta så mycket som möjligt men vi har tränat på samspelet i besättningen. Jag trivs jättebra med mina kollegor så jag känner definitivt att jag valt rätt jobb, säger Martina.

Under måndagen övade kompaniet skarpskjutning tillsammans med granatkastarplutonen ur ledning- och understödskompaniet. Skjutningarna genomfördes med vagnarnas kulsprutor och besättningarna fick även öva ledning av indirekt eld från granatkastare. På tisdagen fortsätter skjutningarna, då blir det plutonsanfall med vagnarnas 120 millimeters kanon och understöd av indirekt eld från granatkastarplutonen.

Är det här någonting för dig? Sök till grundutbildningen redan idag!

Börja grundutbildningen i sommar och bli soldat vid Norrbottens pansarbataljon. Framför allt söker vi förare och skyttar till stridsfordon 90 samt stridsvagnsbesättningar men vi söker även mekaniker, eldlednings-, spanings-, granatkastar-, lednings- och logistiksoldater. Utbildningsstart 27 juni och 22 augusti.

Läs mer om utbildningen.

Pansarbataljonen söker soldater

Utbildningsstart 27 juni och 22 augusti.

Läs mer