”Nu syns vi verkligen på gatorna”

Livgardets senaste fordon heter Pansarterrängbil 360 och används av 12:e motoriserade skyttebataljonen. Fordonet kommer användas för att snabbt kunna transportera soldater och materiel med den höga skyddsnivån fordonet ger.
-Det är kul och se hur allmänheten reagerar på oss när vi är ute och kör. Folk vinkar och barn tycker det är häftigt, så det är en kul respons, säger sergeant Martin Hemström som går instruktörsutbildningen för fordonet.

Pansarterrängbil 360 i hög fart på landsväg. Foto: Sebastian Blomqvist/Försvarsmakten
Soldater och officerare ur pansarterrängbilsinstruktörskursen utvärderar lite kort efter en körning, innan de går ut och kör igen. Foto: Sebastian Blomqvist/Försvarsmakten

Det bepansrade fordonet tar sig fram i terrängen lika bra som på asfalt tack vare sin konstruktion med åtta hjul och sitt fjädringssystem.

-Fordonet kan åka lika snabbt i gyttjan som på vissa allmänna vägar utan att komforten blir på en sådan nivå att den är jobbig, det är otroligt bra fjädring gällande komfort, säger Martin Hemström.

Att kunna ta sig fram överallt är en förutsättning för bataljonen och dess förmågor.

-Fordonet ökar bataljonens rörlighet och förenklar många uppgifter. Nu får man in hela sin grupp i en och samma bil och det medför en bra arbetsmiljö i ledningsfordonen, säger bataljonchef överstelöjtnant Daniel Rydberg.

Förväntningar och utbildningar

Just nu genomförs det en instruktörskurs för fordonet på Livgardet för personalen på 12:e motoriserade skyttebataljonen. Syftet är att de sedan ska utbilda de kommande rekryterna som börjar sin utbildning till sommaren.

- Jag hoppas få lära mig allt relevant om fordonet och hur man framför det på ett säkert sätt, men även hur man underhåller och vårdar fordonet, säger Martin Hemström.

Utbildningen pågår till mitten av juni och totalt deltar tio anställda från 12:e motoriserade skyttebataljonen. Efter den 15 veckor långa utbildningen blir deltagarna instruktörer för de soldater som ska ta förarbevis för Pansarterrängbil 360.