Sambandsplutonen höjer antennen

- Vilka förutsättningar krävs för att göra ett länkhopp? – Hur grupperar man sambandsfunktionen i skydd av mörker? – Hur upprättas en stabsplats rent tekniskt i terrängen?

I snöblandat regn grupperar eleverna länkenheterna i fält. Antenner monteras här av Rickard Kangestam och reses därefter 25 meter upp i luften med handkraft och vajerspel. Foto: Christian Wentzel/Försvarsmakten

Frågor som dessa och många fler, har sambandsplutonen vid marina logistikkompaniet fått svar på under veckan som gått. I syfte att öka rörlighet och flexibilitet för den taktiska bastjänstledningen, har sambandsplutonen bland annat besökt Lv 6 i Halmstad och där fått en orienterande utbildning i ett av de länksystem som finns i Försvarsmakten. Genom att bygga så kallade länkhopp, enkelt förklarat ett system för direkt sändning/mottagning mellan två antenner, så minskas risken för upptäckt av en grupperingsplats högst väsentligt.

Efter genomgång av mastsäkerhet och en allmän beskrivning av systemet, fick personalen bekanta sig med hårdvaran och fysiskt koppla ihop två sambandssystem via simulerad länk. Dag två var det dags att handgripligen gruppera ut två länkenheter i terrängen på övningsfältet utanför regementet. Vädret visade sig på mindre bra humör och bjöd på snöblandat regn och snålblåst, men likväl var eleverna entusiastiska och instruktörerna likaså!

− Att dra nytta av varandras kunskaper inom Försvarsmakten som vi gjort under dessa dagar är ovärderligt säger Tommy Persson, till vardags chef för sambandsplutonen. Vi blev väl omhändertagna av instruktörerna från ledningskompaniet på Lv 6 och hoppas på fortsatt bra utbyte av kunskap och erfarenhet.

Resten av veckan har plutonen genomfört ytterligare grupperingsövningar med förbandets egen sambands- och ledningsmateriel, i syfte att träna, utbilda och utveckla både ny likväl som mer erfaren personal.

– För att tillgodose bastjänstledningens behov av sambands- och ledningsfunktionalitet, utvecklas ständigt både metoder och teknisk utrustning vid plutonen och därför är en plutonsutbildningsvecka som denna ett utmärkt tillfälle att omsätta våra teorier till verklighet, avslutar Tommy Persson.