"Det passar mig perfekt"

Tone ska bli militärpolis på deltid

Grundutbildningen till militärpolis på deltid är i full gång på Livgardet.
- Deltidssoldat är inte riktigt som ett halvtidsjobb, utan man kombinerar det med sitt civila liv genom att man då och då rycker in för att öva. Det passar mig perfekt, säger rekryten Tone Bö Blomkvist.

För att förhindra att någon rekryt skulle halka lades sågspån ner vid kanten av isvaken. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Oliver Hällkvist är en av rekryterna som går militärpolisutbildningen och som genomförde isvaksbadet. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Parvis väntar rekryterna på få genomföra doppet. En kamrat följer med för att peppa. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Något varmt och sött att dricka hjälper till i den kalla februariluften. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten

Rekryterna är inne på sin femte vecka och nyligen fick de pröva på att bada isvak i kallt väder. Isvaksbadet är ett steg i utbildningen och syftet är att lära rekryterna att ha mental beredskap och veta hur man ska agera om man trillar igenom isen. Men vägen till färdigutbildad militärpolis är fortfarande lång. Det är flera kurser och prov som ska klaras av, till exempel pistolutbildning, självförsvar, sjukvård, kriminalteknik och universitetsstudier inom juridik.

- Det var en kompis som tipsade mig om militärpoliserna och deras breda kompetens. Valet att bli deltidssoldat blev därför självklart då jag söker en bred grundutbildning så jag kan utvecklas mer inom mina personliga mål, säger Oliver Hällkvist.

Utbildningen pågår till slutet av året och för de rekryter som varit med från början och som får godkänt på utbildningen väntar en utbetalningspremie på nästan 50 000 kronor. Utbildningen har fortfarande lediga platser och har man genomfört GMU (grundläggande militär utbildning) med godkända resultat kan man söka till den. 

Inkallad för att öva

Som deltidssoldat blir man inkallad till övningar som kan sträcka sig från ett par dagar upp till tre-fyra veckor per år. Övningarna är generellt krigsförbandsövningar, men just nu är fokus på den stora försvarsmaktsövning 2017. Fram till dess kommer militärpoliserna som är anställda som deltidssoldater komma in och öva regelbundet på att bland annat kasta handgranat, strida från fordon, repetera det juridiska eller genomföra befattningsutbildningar.

Insatser runt om i landet

Militärpoliser löser många uppgifter utanför regementets grindar. De stöttar ofta andra militära förband i landet under övningar genom att stödja med ordning och säkerhet. Ibland sker multinationella insatser då Sverige övar med andra nordiska länder och då samarbetar man för att öka säkerheten.