Starka insatser i Crossfit

Ny tävlingsform etablerad som del i civilt evenemang

Lördagen den 13 februari avgjordes Försvarsmaktens första Crossfittävling. Med ganska kort varsel bjöds förbanden in till en kvaltävling där sedan de bästa fick mötas och göra upp nere i Halmstad på den civila tävlingen ”Crossfit Halmstad Throwdown”. Försvarsmakten deltog utom tävlan och representerades av tio herrar och tio damer som tävlade i ett eget heat.

Försvarsmakts-männen gör sig redo. Foto: Jesper Lindberg
Johanna Rosén från Luftvärnsregementet tar emot andrapriset av sin regementschef Anders Svensson. Foto: Jesper Lindberg
Andrapristagaren på FM herrsida, Tom Andersson från Livgardet, tar emot priset av översten Anders Svensson. Foto: Jesper Lindberg

Tävlingen var uppdelad i tre grenar/delmoment, eller WOD:ar som det kallas på Crossfitspråk. Första grenen innebar en kombination av 80 marklyft och 60 armhävningar, så kallade HR pushups, den andra bestod av Toes to bar i kombination med Overhead squat (ryckböj) medan den tredje var en lite längre serie som belastade benen hårt och innehöll momenten Styrkefrivändningar (Hang power clean), Burpees (HR Burpees over bar), Boxhopp (Box jump over) och Pullups.

Försvarsmaktsheaten rönte stor uppmärksamhet dels beroende på Camouflagetröjorna men framförallt för prestationerna där våra atleter verkligen visade klass.

Med kroppsskydd och hjälm!

De fem bästa militära herrarna respektive damerna kvalificerade sig till finalen, vars innehåll hemlighållits, men som visade sig vara den kanske mest klassiska av alla Crossfitserierna – Fran. Denna serie innebär en kombination av Thrusters (Frontsquat/axelpresskombination) och pullups. Serien innebär att man först gör 21 Thrusters – 21 Pullups, sedan 15 av varje och därefter då nio av varje. Alltså totalt 45 Thrusters och 45 Pullups och som om inte detta vore jobbigt nog så tävlade Försvarsmaktsdeltagarna i kroppsskydd och hjälm!

I herrklassen segrade Stefan Christodolu från F 21 efter att ha placerat sig som 1,3,2 under de tre inledande WOD:arna och avslutade starkt med att vinna finalserien på tiden 2 minuter och 40 sekunder. Tom Andersson och Daniel Widmark hamnade på samma poäng men eftersom Tom var snabbast i finalwod:en så tilldelades han andraplatsen.

På damsidan var dominansen total för Trängregementets Emelie Lundberg. Hon vann samtliga WOD:ar under dagen och var förkrossande överlägsen i finalen där hon med tiden 3 minuter och 41 sekunder var drygt en och en halv minut före tvåan Johanna Rosén.

Överlag fantastiska prestationer från Försvarsmaktens atleter som verkligen representerade på bästa sätt. Inte minst tävlingsledningen uppskattade vårt deltagande med kommentarer som:

”Vad skönt med militärerna som alltid står uppställda i tid innan heaten och de klagar aldrig på domarna heller…”