Att byta livsstil över en natt

Att följa order, bo tillsammans med personer de aldrig tidigare träffat, bli utbildad på stridsutrustning och eldhandvapen är något helt nytt för de nya rekryterna. I förra veckan inledde de sin grundläggande militära utbildning (GMU) på Livgardet.

Det är många olika remmar och väskor ska fästas på stridsvästen. Trots att både kamrater och instruktionsbok finns till hjälp är det inte en lätt uppgift. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Tim Engberg, nybliven rekryt på Livgardet. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten

Det nya året har startat på Livgardet och nya rekryter har redan kommit på plats. Men att byta livsstil över en natt är inget som är lätt, och nervositeten är hög.

- Det är blandande känslor så här i början, man får ta en dag i taget, säger rekryten Linda Öman.

Tidspress för rekryterna

Uppställda på två led, snyggt inrättade så de håller samma avstånd mellan varandra väntar de ivrigt på sergeanten Patrik Palmqvist. Han ska instruera hur kroppsskyddet ska användas på rätt sätt och hur de monterar fickor till stridsvästen. Det är viktigt att alla bär utrustningen likadant. Därefter blir de beordrade tillbaka till deras logement för att montera stridsvästarna själva. Allt sker på begränsad tid.

- Det verkar vara hög disciplin på GMU:n och allt vi gör, från att bädda sängen till att skjuta automatkarbinen” säger rekryten Tim Engberg.

Stridsvästen har flertal olika fickor, två för magasinen till deras eldhandvapen och två större fickor där de kan lägga till exempel hörselkoppor och maskeringsfärg för ansiktet. Slutligen tar tiden slut och rekryterna ska visa upp västarna. De ställer upp sig på två led igen, instruktörerna kommer för att visitera deras stridsvästar och kroppsskydd - en rekryt åt gången.

Förväntningarna är stora

Tim Engberg har tidigare arbetat som elektriker och han ser ljust på framtiden.

- Jag vill gärna vara ute i fält dagligen men först vill jag utbilda mig till specialistofficer. Helst teknisk tjänstgöring där jag kan koppla tidigare erfarenheter från elektriker till mitt nya jobb.