Iskall utbildning för äventyraren Aron

Försvarsmaktens vinterenhet har under vecka 51, 14 – 18 december, utbildat Aron Anderson, äventyrare, föreläsare och inspiratör, i hur man överlever i kallt klimat.
– Det är ett fantastiskt privilegium att ha fått göra den här utbildningen, säger han.

Äventyraren Aron Anderson har under en vecka utbildats i bland annat hur kyla fungerar, och hur den bör hanteras i olika situationer. Han har åkt skidor, sovit ute och tränat överlevnad efter att ha hamnat i kallt vatten. ”Det är ett fantastiskt privilegium att ha fått göra den här utbildningen”, säger han. Foto: Malin Johansson
I mitten ses Tony Gustafsson, chef för utbildningsavdelningen vid Försvarsmaktens vinterenhet. Till vänster ses äventyraren Christoffer Haas, till höger filmaren Petter Mattson och längst fram äventyraren Aron Anderson. Foto: Malin Johansson

Aron Anderson opererades för cancer när han var nio år, och hamnade därefter i rullstol. Men det är något som på intet sätt har stoppat honom. Vid 27 års ålder har han deltagit i fyra Paralympics, åkt Vasaloppet, simmat över Ålands hav, cyklat till Paris och som första person någonsin i rullstol bestigit Kebnekaise. Men det slutar inte där.
– I januari ska jag upp på Afrikas högsta berg, Kilimanjaro. Sedan har jag ett stort projekt i slutet av nästa år, men det är hemligt än så länge, berättar Aron.

Norrbottens regemente I 19 har uppdraget i Försvarsmakten att vidmakthålla och utveckla vinterförmågan i de svenska förbanden. Aron Anderson kom i kontakt med dem vid chefsgalan i mars, där kapten Carl-Johan Olofsson vid jägarbataljonen i Arvidsjaur utsågs till årets framtidschef.
– Jag föreläste på chefsgalan och det var många från Försvarsmakten där som jag då talade med. Så det var där vi kom i kontakt, säger Aron.

Rutiner och snabbhet

Även det mest vältränade förbandet eller enskilde individen kan hamna i kritiska situationer om man inte är förberedd och van att hantera kyla, vind och snö. Förmåga att verka i vinterklimat, eller subarktiska miljöer, kan vara livsavgörande.
– Den största utmaningen för Aron är att göra allt snabbt, att få in riktigt snabba rutiner. Att klä på sig snabbt, riva tält, få värme. Det är en utmaning, att få allt att fungera varje dag, att gå på toa, resa tält och klä sig ordentligt. Att inte slarva när man klär på sig så det leder till skavsår, berättar major Tony Gustafsson, som också är chef för utbildningsavdelningen vid Försvarsmaktens vinterenhet i Arvidsjaur. Han har också varit med Aron under denna vecka.
– Det är helt otroligt hur bra han gör det här. Det är verkligen fascinerande.

Efterfrågad utbildning

Norrbottens regemente samordnar uppdraget att utveckla vinterförmågan genom Försvarsmaktens vinterenhet som finns i Boden och Arvidsjaur. Det är en högkvalitativ utbildning som även är efterfrågad internationellt, och ibland kommer civila aktörer för att genomgå specialanpassade utbildningar, som i Arons fall då han under fem dagar utbildats i kyla.
– Vi har haft civila aktörer tidigare men inte någon som gjort vad Aron gjort. Det är ju fantastiskt roligt att kunna hjälpa till. Vi har en unik utbildningsplats med unika kompetenser, avslutar Tony Gustafsson.