Teambuilding viktigt även för militärer

Teambuilding associeras kanske i regel med hinderbanor i skogen där det genomförs olika företagsevent. I Försvarsmakten arbetar man i tajta team dagligen, men det är även viktigt att kunna ta en paus ibland och göra något annorlunda eller utvecklande tillsammans.

Dagen avslutades med ceremoni, utdelning av stipendie och middag. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Aptering av granat. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Granatgevär Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Strid i byggnad med spelade motståndare. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Träning i ordergivning. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Sveagardesföreningen, en av Livgardets kamratföreningar för nya och gamla livgardister, delade ut stipendie till en duktig specialistofficer. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

På Livgardet samlades officerare med bakgrund i infanteriet förra veckan för att delta i ”infanteridagen”, en ny tradition med syfte att sammansvetsa personal från olika delar av Livgardet.

– Infanteriet är det truppslag inom armén som traditionellt strider till fots. Historiskt sett har vi även förflyttat oss till fots men idag använder vi fordon vid längre transporter. Under infanteridagen uppmärksammar vi och förstärker samhörigheten mellan officerare som har sitt ursprung i infanteriet, säger Daniel Rydberg som är chef för Livgardets del av 7:e bataljon.

Under dagen delades officerarna in i grupper som fick öva strid med färgmarkerande ammunition, precisionsskytte, rensning med handgranat och orderträning.

– Vi har valt ut olika moment som ska ge deltagarna både en AHA-upplevelse och träning mot de förmågor som vi behöver ha på olika nivåer, säger Daniel Rydberg.

– Det var skönt att komma bort från kontorsmiljön och få vara skyttesoldat för en dag. I grunden är vi alla soldater, oberoende av vår grad, och ibland kan det vara bra att bli påmind om soldatkunskaper som man har glömt bort, säger kapten Dennis Deffler.

Dagen avslutades med gemensam middag och utdelning av ett nyinstiftat stipendium för specialistofficerare som delades ut av Sveagardesföreningen, en kamratförening för nya och gamla Livgardister.

– Jag är nöjd med dagen. Detta var ett första försök att träffas, lära av varandra och stärka arbetsglädjen. I framtiden kan den komma att utvecklas ännu mer, säger Daniel Rydberg.