Nu övas försvaret av Gotland

En rad olika förband har aktiverats och flyttas nu till Gotland för att stärka försvaret av ön.
Försvarsmakten har just dragit igång en övning som pågår mellan den 2 och 12 november och kommer därför att synas på många platser på ön och i vattnet utanför.

Skaraborgs regement, P 4, från Skövde deltar i övningen (arkivbild). Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Syftet med övningen är att testa beredskapen och förmågan att med kort varsel flytta förband, ta materiel i bruk och snabbt lösa en insats.


– Det är många inblandade från flyget, marinen och armén och en central del är att samträna och öva systemen. Detta är en del av den fortsatta uppbyggnaden av försvaret av Gotland, säger övningsledare Mattias Brehag.

I övningen deltar personal från Skaraborgs regemente P 4, Luftvärnsregementet Lv 6, Trängregementet, Hemvärnet på Gotland, Militärregion mitt, Blekinge flygflottilj F 17, Ledningsregementet, Fjärde sjöstridsflottiljen och Högkvarteret.
En annan viktig aspekt av övningen är att visa att Försvarsmakten tar det försämrade säkerhetsläget i närområdet på allvar.

– Första fasen som inleddes under måndagen är tilltransport av förbandsdelar och senare under veckan kommer det skjutas skarpt med både luftvärnsrobot och stridsvagnar på Tofta skjutfält, säger Mattias Brehag.