Förstärkning har anlänt till Gotland

Deltidssoldaterna ur 62:a bataljonen nu på plats

Strax före klockan nio på fredagsmorgonen landade förstärkningar, till Försvarsmaktens pågående övning på Gotland. Drygt en timme senare tog överstelöjtnant Mikael Beck, chef för 61:a luftvärnsbataljonen, emot förstärkningstruppen i Hemse på södra Gotland.

Robotskytten Björklund förbättrar ansiktsfärgen. Mustaschen är redan vaxad! Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Robot 70-soldater kopierar kartlägen på första bästa plana yta. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten

Det var soldater och officerare från 62:a luftvärnsbataljonen i Halmstad som landat på Visby flygplats med ett chartrat plan och sedan bussats till Hemse.

– Välkomna till Gotland och Hemse! Ni från 62:a är eftertraktade av era kollegor som varit här sedan i tisdags. Det har hittills gått bra men initialt var det tungt med en lång marsch och gruppering nattetid i, för många, okänd terräng, berättade bataljonschefen.

De 70 tillresta soldaterna och officerarna tillhör Luftvärnsregementets andra bataljon, som bemannas av till huvuddelen tidvis anställda soldater ("deltidssoldater") samt reservofficerare.

– Syftet med övningen är att 62:as personal ska få möta en kvalificerad motståndare i luften, det vill säga vårt eget Flygvapen, och därmed få högkvalitativ träning, säger biträdande övningsledaren, major Mathias Johansson.

– 61:as operatörer och skyttar får nu ta ett steg tillbaka. De som har skaffat sig mer erfarenhet, då de är kontinuerligt anställda, får nu stötta de mindre erfarna kollegorna, säger Mikael Beck.

Medan soldaterna och officerarna från 62:a tas emot av respektive kompani i anslutning till ishallen i Hemse på södra Gotland fortsätter övningen för resterande delar av bataljonen.