Första sjukhuskompaniet har vaktat Drottningholm

För andra gången har första sjukhuskompaniet bestridit Högvakten. Denna gången vaktades Drottningholms slott och kungafamiljen.

Drottningholms slott speglas i vattnet Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Soldat på väg att lösa av sin kollega på hans post Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Soldater på väg till postavlösning Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Vakt på sin post Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Vakt på sin post Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Alla kontrolleras innan de kan passera Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Drottningholms slott Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Postavlösning Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Att kungen är hemma kan man se på hur flaggan är hissad Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Soldater uppställda inför avlösning Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Postkuren är inte speciellt stor Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Informationsskylt om slottsstallet Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten

Det var en kall dag i slutet på november. Drottningholms slott speglar sig vackert i vattnet och här och var ligger isen på de få vattenpölar som finns. Kungen är hemma på slottet. Det kan man se på flaggan som är hissad i topp. Snart är det postavlösning. Då byts soldaterna ut på de fyra posterna, som platserna de vaktar kallas. Och då har de stått i två timmar och vaktat på post. Visst när det blir lite kyligt får man röra på sig för att hålla värmen men det är i anslutning till kuren och inga långa sträckor. Det är så det fungerar dygnet runt för de 29 soldater och officerare från första sjukhuskompaniet på Försvarsmedicincentrum som bestrider Högvakten på Drottningholm. Denna gång blev det i nio dygn sammantaget.

- Det har gått bra och soldaterna är nöjda. Det har varit väl genomfört och vi var förberedda och hade övat innan, säger Henrik Wigren som varit vaktchef denna tiden vid högvakten Drottningholm.

Det har funnits högvakt vid Drottningholms slott sedan kungafamiljen flyttade dit i början av 1980-talet.Högvakten bevakar Drottningholms slott dygnet runt, året runt. Det har vaktstyrkan gjort sedan kungafamiljen flyttade dit 1981. Innan dess bevakades slottet bara vid de tillfällen då familjen befann sig där. Styrkan som bevakar Drottningholms slott består av omkring 25 män och kvinnor.