”Ett gigantiskt logistiskt pussel”

Det är inte den lättaste uppgiften att försörja en styrka på drygt 250 personer på en plats som bokstavligen ligger vid världens ände. Logistikchefen Pontus Werner har varit spindeln i nätet under Mali 02:s tid i Mali.

I temperaturer på över +50 grader går det åt ansenliga mängder vatten. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Den tekniska personalen har ofta varit tvungna att laga fordonsdelar som i normala fall hade bytts ut. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Trasig: En RG 32 Galt lastas ombord på ett svenskt transportflygplan för vidare färd mot Sverige. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Från att vara nära att behöva äta fältransoner till gott om färsklivsmedel. Logistikkedjan inom FN i Mali har blivit förbättrad under Mali 02:s tid. Foto: Anna-Maria Erixon/Försvarsmakten

Timbuktu. Staden ligger drygt 70 mil från Malis nav, huvudstaden Bamako.

– Den största utmaningen har varit att öka förbandets uthållighet när det gäller förnödenheter från tomma lager till en hög kapacitet. Allt detta utan egna transportresurser, säger Pontus Werner.

När Mali 02 kom ned till insatsområdet i juni så fanns det i princip en lunch kvar i lager. Gällande drivmedel fanns drygt en dagsförbrukning för elverken. FN:s egen förmåga att transportera förnödenheter var oerhört begränsad och förbandet tvingades stödköpa förnödenheter i staden Timbuktu. I medierna fördes en hätsk debatt som sade att svenska soldater inte fick nog med mat och svalt i Mali.  En debatt som ska ses med nyanser. Pontus Werner fortsätter:

-Mat har det aldrig varit brist på. Men det har funnits dagar där det varit bra nära att köket skulle servera fältransoner istället för lagad mat.

Med tiden har FN-organisationen blivit mycket bättre på mat- och drivmedelsleveranser. Sedan en lång tid tillbaka har förbandet haft färsklivsmedel i lager för att laga mat för en längre period.

”Svårare än så här blir det inte”

Att genomföra en insats med ett så pass avancerat förband mitt i den maliska öknen är ett gigantiskt logistiskt pussel. Personalen på bland annat reparationsgruppen har i högre grad än vanligt fått återanvända och reparera delar som annars skulle bytts ut.

– Svårare än så här blir det inte inom logistiken. Per vecka handlar det bland annat om flera tusen flaskor vatten, portioner mat och stora mängder diesel, bara för att förbandet ska kunna ”stå och gå”.

Trots detta har förbandet lyckats med att bygga upp en god uthållighet och utsikten för kommande styrka Mali 03 ser stabil ut. Grunden är lagd för fortsatt en fortsatt hög uthållighet. Bland annat har flygvapnet stöttat med luftbroar och landtransporterna genomförs numera regelbundet.

– De dolda hjältarna vid Mali 02 har varit den tekniska och logistiska personalen som gjort det möjligt för förbandet att kunna verka operativt. De har även bidragit till förbandets goda rykte inom FN genom att stödja det vidare bygget av supercampen, avslutar Pontus Werner.